Ски емоции

Коментари от ски екскурзиите ми в австрийските Алпи.

от icakis (41)
1
2010-02-14 14:18


Уикендът предложи прекрасно време в северна Австрия и с приятели решихме да покараме ски в един от най-големите ски курорти в Алпите. Курортът е обединение на няколко по-малки курорта към намиращите се в региона градчета: Ellmau, Scheffau, Soell, Going и Westendorf. Тъй като площта му е огромна и пистите са с обща дължина от 250км, решихме да се ограничим с каране само в първите два курорта.

От тази година има някои новости в курорта като различно маркиране на трудността на някои писти и откриване на няколко нови лифта. Един от тях е 6 седалков построен в края на 2009та година в областта на Ellmau и предполагам трасето под него също е новооткрито. Особено бързо човек може да се предвижи със зъбчатата железница, която само за 4 минути те изкачва от долината до най-горна точка на курорта.

За разлика от 2007г. когато цената на ски картата беше 35.5 евро, през този сезон цената е с 4 евро повече. Но с оглед на прекрасните условия за ски и релакс в курорта, цената изобщо не е висока.

Както винаги прилагам снимки и видео от съботната ни екскурзия.

Ellmau ски план ски писти скиорите :)2
2010-01-17 17:57


Според доста ски любители Майерхофен е един от най-добрите курорти в света. Тук се намира може би най-добрият увеселителен парк в Алпите, както и най-опасната писта в Австрия - Харакири.

Курортът разполага със 159км писти (45км сини, 94км червени и 20км черни писти) и 42 лифта от различен тип. Цената на еднодневна карта този сезон е 39.50 евро, но преживяването си струва всеки цент. Ски курортът е особено популярен сред феновете на фрий райда (спускане по необработени склонове), но за целта е необходимо по-голямо количество паднал сняг.

Видеото което съм постнал е от фънпарка в Майерхофен, който както споменах е най-разнообразният и с най-голяма трудност в Алпите.

про скиор :) фънпарка писта номер 17 - най-добрата :) курорта Майерхофен

3
2009-12-19 20:44

Със студентското намаление излиза 22 евро, иначе 30. Доста тънко за условията които предлага според мен.

Ето и още малко снимки...4
2009-12-19 02:58


Ски курортът Акзамер-Лицум е един от най-популярните австрийски курорти и се намира в северната част на Австрия, само на 25км от Инсбрук. На 13 декември за първи път имах удоволствието да карам ски там. Като дължина на пистите курортът може да се сравни с българския Банско - 4км сини, 27км червени и 10км черни писти. Пистите бяха в отлично състояние и нямаше много хора, поради което и не сме чакали на нито един лифт. Единственото неприятно беше изключително ниската температура от -15 градуса на върха и мъглата, с която се борихме няколко часа.

Акзамер-Лицум приема зимните олимпийски игри през 1964г., а в последните няколко години съоръженията са напълно обновени, като в момента курортът разполага с 20 машини за изкуствен сняг и 10 лифта, повечето от които 6 седалкови. От най-ниската точка на курорта може да хванете зъбчата железница, която ви изстрелва само за 5мин на върха. Това в случай, че не ви се почива по лифтовете.

зъбчата железница

5
2009-04-01 16:20

Ски сезон 2008-2009 може да го обявим за приключил, макар и от повечето ски курорти все още да привличат скиорите с намалените цени на карти и нощувки. В това се убедих при последното ми каране на 30ти Март, когато със зет ми прескочихме до сравнително малкия за Австрия курорт Кристлум (1800м.). Заради работния ден освен нас двамата имаше не повече от 15-20 човека, които примерно си караха по добре обработените писти. Беше учудващо в края на Март колко много сняг има и то на такава надморска височина.
Но дотам с добрите новини. След като два часа покарахме кажи речи сами по пистите, слънцето взе да си пробива път през оредяващите облаци и снегът на пистата започна да се размеква до състояние на киша на някои места. Затова решихме, че е по-добре да покараме в дълбок сняг извън пистата, това което в този курорт има в изобилие. Там положението беше далеч по-добре заради по-ниската температура на най-долния слой сняг. Оказа се, че карането в дълбок сняг далеч не е лесна задача, особено ако не си със специална екипировка - по-широк карвинг и специалните обувки за такъв тип каране. Но пък изживяването беше страхотно, особено при дълбочина на снега от 2м. на някои места.
За радост на най-запалените скиори все още има около месец, в който курорти на надморска височина над 2500м. предлагат добри условия за каране. Тук бих препоръчал предимно глетчери като този на Цугшпитце в Германия и Хинтертукс в Австрия. Трябва обаче да се внимава със силното слънце, за да не се получат конфузни изгаряния на очила, каска, лента или шапка
Ето и малко снимки от алпийския курорт ...

зимна приказка Achensee и моя милост 4тата следа вдясно от колчетата е моята :) малко офроуд

6
2008-11-11 22:39

Времето застудя и предполагам на повечето от вас, любители на зимните спортове, им минава през ума да започнат с подготовката за предстоящия сезон. При мен тази фаза честно казано минава с малко бавни темпове, понеже от работа не остава време за почти нищо. Въпреки това сега направих един списък с неща, които искам да направя до първото каране:
- трябва да дам ските на ремонт (вакса и шлайф), че горките от 3 години не са пипани, а доста камъни изядоха по пистите Тук има и още една опция - нови ски - само че честно казано виждам още живот в старите и не ми се дават излишни пари.
- физическата подготовка също не бива да се забравя, аз мисля да наблегна този месец на упражнения за крака във фитнеса. Като си спомня каква мърда бях миналата зима и едва се влачех по пистите след 4-5 часа каране, сега съм доста мотивиран да вляза във форма
- екипировката ми общо взето бива, може би едни нови ръкавици няма да дойдат зле, нещо по-непромокаемо. Останалото е ок, даже и каска си взех (да не помислите, че съм самоубиец

И да не забравя да споделя един съвет, който видях някъде из нета: не трябва да се прекалява с тежестите и да не се забравя гимнастиката и упражненията за гъвкавост, иначе ефекта от фитнеса може да е обратен.

Качих и три снимки от едно миналогодишно каране, снимките са от Алпите в курорта Майерхофен. Там се провеждат редица сноуборд състезания, като има изградени няколко каскади с доста голяма височина. Надявам се да ви харесат

езеро, което се вижда от пистата Майерхофен, Австрия всички с каски :) времето се разваляВсички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.