Природни забележителностиот dibk (183)
1
2010-04-13 00:30

Нос Калиакра е едно от най–прекрасните и възхитителни места на които можете да станете свидетели в България. Намиращ се в непосредствена близост до село Българево и извисяващ се високо, високо над морското равнище, от тук се откриват уникални и неповторими гледки. Накъдето и да се обърне човек може да изгуби погледа си в безбродната морска шир и безкрайното синьо небе, които го заобикалят от всички страни.

Калиакра всъщност представлява величествен скалист полуостров, които се е врязал близо 2 км. навътре в морето и понякога лятото могат да се видят около него да плуват делфини.

През 1941 година е обявен за природен и археологически резерват, а по–късно става част и от Стоте национални туристически обекта. Той се намира на няколко километра от град Каварна и на 60 км. от морската ни столица Варна.

Заради отличното си стратегическо положение, стръмни и високи скали и труднопроходимата си местност, още в древността на това място била построена антична могъща крепост. Първите й заселници се датират още от 4в. пр. н. е., които били тракийското племе Тиризи, поради тази причина и първоначалното име на укреплението било Тиризис. След време римляните започват да я наричат Акра, а византийците – Акрес Кастелум.

През 14 век тук се създава Карвунското деспотство, начело с българския деспот Добротица, а Калиакра станала негова столица. Властта на малкото царство обаче не траяла много дълго. Към края на 14 век то станало жертва на османските нападения, а по–късно и тяхно владение.

До днес от някогашната крепост са оцелели главният вход, част от крепостните й стени, руини от резиденцията на Добротица и останки от бани.

Сигурна съм, че повечето от вас са чували легендата за 40 – те млади девойки, които предпочели да погубят живота си, скачайки от високите и стръмните скали на стария град в морето, вместо да попаднат в ръцете на жестокия поробител. Най–смелата сред тях, която се наричала Калиакра, накарала всички момичета да завържат косите си и така да скочат всички заедно в бурните води. Те вярвали, че по – този начин ще отидат на едно по–хубаво и по–добро място и ще бъдат завинаги щастливи. Тази мисъл им давало още по–голяма смелост, за да не се страхуват от смъртта.

Според тази легенда Калиакра носи името на най-смелата сред девиците.

нос Калиакра старата крепост укрепения град гледка към Калиакра2
2010-04-08 01:29

Съвсем близо го град Варна се простира една забележителна каменна гора, издигаща се сред пясъчни земи и образувала се в продължение на близо 50 млн. години. Природата през вековете е изваяла различни фигури и форми от камък, достигащи на височина до 6 -7 метра и които на пръв поглед изглеждат внушителни и величествени.

И до днес учените не могат да дадат точно обяснение на въпроса как всъщност са се появили и образували тези природни феномени.

Според най – известната теория, на тяхното място преди много, много време е имало море и местността е била част от морското дъно. След като водата започнала да се изтегля в друга посока, неорганичните отлагания по дъното с годините се ерозирали и постепенно придобили чудния си облик, който имат сега.

През 1937 година Побитите камъни стават първата природна забележителност, обявена за защитена.

Това място не е сред най – предпочитаните дестинации в България за повечето от туристите, а трябва да е точно обратното. Със своята загадъчност и тайнственост то напълно заслужава нашето внимание.

Идвайки тук пред вас мигновено ще започнат да изникват малки и големи каменни стълбове с интересни очертания наподобяващи хора, животни и птици и ще имате чувството, че всеки момент ще оживеят и ще започнат да се движат. Всичко наоколо изглежда едновременно и невероятно и уникално, но и малко плашещо.
Твърдите и груби гиганти, издигащи се сред пясъчната пустош в безмълвна тишина излъчват някаква странна романтичност и потайност, от които човек го побиват тръпки. Но те вдъхват и усещането за почит и уважение към невероятните способности на нашата природа,успяла да създаде такива великолепни творения.

Побитите камъни се намират на около 18 км. от морската ни столица, в близост до селата Слънчево и Страшимирово. Те заемат обща площ от 70 кв. км. , като са разделени на няколко по – малки и по- големи групи и се ширят от двете страни на пътя Варна - София.

Ако искате и вие отблизо да се срещнете с тях, знаете къде можете да ги намерите.

Побити камъни Побити камъни отново гледка към тях природният феномен

3
2010-03-14 21:03

България е пълна с такива великолепни места, които могат да накарат човек да потръпне пред техния вид и да го потопят в необятната си красота. Те са разпръснати из всички кътчета на прекрасната ни страна и всеки път ни карат да им се възхищаваме и да се завръщаме отново към тях. Природата ни е сътворила такива невероятни прелести, че с право може да се гордеем с нейната живописност и неповторимост. За някои от най-прекрасните кътчета и забележителности в България, и по-точно за три от най-очарователните водопади, ще ви разкажа малко по-надолу.

Райското пръскало

Ще останете омагьосани от обстановката сред която е разположено това чудо на природата. Всичко тук изглежда като нарисувано и в първия момент на човек му е трудно да повярва, че това всъщност е самата действителност. Атмосферата наоколо успокоява, вдъхновява и действа релаксиращо.
Райското пръскало е най-високият водопад, не само в България, но и на целия Балкански полуостров и се шири в близост до град Калофер . Намира се в Стара планина, в природния резерват Дженджема в
Национален парк Централен Балкан. Той има височина от 124,5 метра, като топящите се снежни преспи под самия връх Ботев са извор на нестихващия воден поток, който се разбива в земята с мощна сила и дава началото на мъничък приток на Бяла река.
Много често хората са привлечени не само от неговата омайна красота, но и от възможностите, които той предоставя за скално катерене.

Крушунският водопад

Другият забележителен водопад в страната ни е Крушунският, който се слави и е известен с магнетичните гледки, пейзажи и безкрайни хоризонти, които се откриват оттук. Той се намира близо до село Крушуна, община Летница. Интересното е, че се състои от множество прагове, тераси и басейнчета и извира от Крушунската пещера. Водопадът е висок приблизително около 20 метра и се дели на още няколко по-малки водопадчета.
До самия него има изградена живописна екопътека, която започва от село Крушуна и която ще ви срещне и запознае по- отблизо с прелестите на родната природа.

Водопадът Скакля

Той се нарежда на четвърто място по височина у нас и е главна туристическа дестинация за община Своге. Това е прочутият водопад Скакля, разположен сред невероятните красоти на Искърското дефиле, съвсем близо до село Гара Бов. Бурните му ледени води се спускат към земята от близо 120 метра височина и образуват навсякъде дъжд от малки водни капчици. Не далеч от Скакля се намира известната скала, носеща името Злия камък , за която Иван Вазов пише в един от своите проницателни разкази, наречен „Дядо Йоцо гледа”.

Крушунските водопади Райското пръскало водопадът Скакля ....и пак  Крушунските водопади

Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.