Нос Калиакра - красота и история


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-04-13 00:30

Нос Калиакра е едно от най–прекрасните и възхитителни места на които можете да станете свидетели в България. Намиращ се в непосредствена близост до село Българево и извисяващ се високо, високо над морското равнище, от тук се откриват уникални и неповторими гледки. Накъдето и да се обърне човек може да изгуби погледа си в безбродната морска шир и безкрайното синьо небе, които го заобикалят от всички страни.

Калиакра всъщност представлява величествен скалист полуостров, които се е врязал близо 2 км. навътре в морето и понякога лятото могат да се видят около него да плуват делфини.

През 1941 година е обявен за природен и археологически резерват, а по–късно става част и от Стоте национални туристически обекта. Той се намира на няколко километра от град Каварна и на 60 км. от морската ни столица Варна.

Заради отличното си стратегическо положение, стръмни и високи скали и труднопроходимата си местност, още в древността на това място била построена антична могъща крепост. Първите й заселници се датират още от 4в. пр. н. е., които били тракийското племе Тиризи, поради тази причина и първоначалното име на укреплението било Тиризис. След време римляните започват да я наричат Акра, а византийците – Акрес Кастелум.

През 14 век тук се създава Карвунското деспотство, начело с българския деспот Добротица, а Калиакра станала негова столица. Властта на малкото царство обаче не траяла много дълго. Към края на 14 век то станало жертва на османските нападения, а по–късно и тяхно владение.

До днес от някогашната крепост са оцелели главният вход, част от крепостните й стени, руини от резиденцията на Добротица и останки от бани.

Сигурна съм, че повечето от вас са чували легендата за 40 – те млади девойки, които предпочели да погубят живота си, скачайки от високите и стръмните скали на стария град в морето, вместо да попаднат в ръцете на жестокия поробител. Най–смелата сред тях, която се наричала Калиакра, накарала всички момичета да завържат косите си и така да скочат всички заедно в бурните води. Те вярвали, че по – този начин ще отидат на едно по–хубаво и по–добро място и ще бъдат завинаги щастливи. Тази мисъл им давало още по–голяма смелост, за да не се страхуват от смъртта.

Според тази легенда Калиакра носи името на най-смелата сред девиците.

нос Калиакра старата крепост укрепения град гледка към Калиакра
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.