Три от най-красивите водопади в България


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-03-14 21:03

България е пълна с такива великолепни места, които могат да накарат човек да потръпне пред техния вид и да го потопят в необятната си красота. Те са разпръснати из всички кътчета на прекрасната ни страна и всеки път ни карат да им се възхищаваме и да се завръщаме отново към тях. Природата ни е сътворила такива невероятни прелести, че с право може да се гордеем с нейната живописност и неповторимост. За някои от най-прекрасните кътчета и забележителности в България, и по-точно за три от най-очарователните водопади, ще ви разкажа малко по-надолу.

Райското пръскало

Ще останете омагьосани от обстановката сред която е разположено това чудо на природата. Всичко тук изглежда като нарисувано и в първия момент на човек му е трудно да повярва, че това всъщност е самата действителност. Атмосферата наоколо успокоява, вдъхновява и действа релаксиращо.
Райското пръскало е най-високият водопад, не само в България, но и на целия Балкански полуостров и се шири в близост до град Калофер . Намира се в Стара планина, в природния резерват Дженджема в
Национален парк Централен Балкан. Той има височина от 124,5 метра, като топящите се снежни преспи под самия връх Ботев са извор на нестихващия воден поток, който се разбива в земята с мощна сила и дава началото на мъничък приток на Бяла река.
Много често хората са привлечени не само от неговата омайна красота, но и от възможностите, които той предоставя за скално катерене.

Крушунският водопад

Другият забележителен водопад в страната ни е Крушунският, който се слави и е известен с магнетичните гледки, пейзажи и безкрайни хоризонти, които се откриват оттук. Той се намира близо до село Крушуна, община Летница. Интересното е, че се състои от множество прагове, тераси и басейнчета и извира от Крушунската пещера. Водопадът е висок приблизително около 20 метра и се дели на още няколко по-малки водопадчета.
До самия него има изградена живописна екопътека, която започва от село Крушуна и която ще ви срещне и запознае по- отблизо с прелестите на родната природа.

Водопадът Скакля

Той се нарежда на четвърто място по височина у нас и е главна туристическа дестинация за община Своге. Това е прочутият водопад Скакля, разположен сред невероятните красоти на Искърското дефиле, съвсем близо до село Гара Бов. Бурните му ледени води се спускат към земята от близо 120 метра височина и образуват навсякъде дъжд от малки водни капчици. Не далеч от Скакля се намира известната скала, носеща името Злия камък , за която Иван Вазов пише в един от своите проницателни разкази, наречен „Дядо Йоцо гледа”.

Крушунските водопади Райското пръскало водопадът Скакля ....и пак  Крушунските водопади
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.