Уникалните Побити камъни близо до град Варна


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-04-08 01:29

Съвсем близо го град Варна се простира една забележителна каменна гора, издигаща се сред пясъчни земи и образувала се в продължение на близо 50 млн. години. Природата през вековете е изваяла различни фигури и форми от камък, достигащи на височина до 6 -7 метра и които на пръв поглед изглеждат внушителни и величествени.

И до днес учените не могат да дадат точно обяснение на въпроса как всъщност са се появили и образували тези природни феномени.

Според най – известната теория, на тяхното място преди много, много време е имало море и местността е била част от морското дъно. След като водата започнала да се изтегля в друга посока, неорганичните отлагания по дъното с годините се ерозирали и постепенно придобили чудния си облик, който имат сега.

През 1937 година Побитите камъни стават първата природна забележителност, обявена за защитена.

Това място не е сред най – предпочитаните дестинации в България за повечето от туристите, а трябва да е точно обратното. Със своята загадъчност и тайнственост то напълно заслужава нашето внимание.

Идвайки тук пред вас мигновено ще започнат да изникват малки и големи каменни стълбове с интересни очертания наподобяващи хора, животни и птици и ще имате чувството, че всеки момент ще оживеят и ще започнат да се движат. Всичко наоколо изглежда едновременно и невероятно и уникално, но и малко плашещо.
Твърдите и груби гиганти, издигащи се сред пясъчната пустош в безмълвна тишина излъчват някаква странна романтичност и потайност, от които човек го побиват тръпки. Но те вдъхват и усещането за почит и уважение към невероятните способности на нашата природа,успяла да създаде такива великолепни творения.

Побитите камъни се намират на около 18 км. от морската ни столица, в близост до селата Слънчево и Страшимирово. Те заемат обща площ от 70 кв. км. , като са разделени на няколко по – малки и по- големи групи и се ширят от двете страни на пътя Варна - София.

Ако искате и вие отблизо да се срещнете с тях, знаете къде можете да ги намерите.

Побити камъни Побити камъни отново гледка към тях природният феномен
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.