Бачковски манастир

 увеличи карта

Хотели в близост

хотел Двата бряста **
Асеновград    8 км
хотел Колор ***
Асеновград    8.2 км
хотел Ник ***
Асеновград    8.5 км
комплекс Диана ***
Асеновград    8.9 км
семеен хотел Комплекс Авалон ***
Асеновград    8.9 км
2011.08.22
23:04

До манастира се намира ресторант "водопада"- не ходете там!Сега ще ви кача снимки на персонала /в напреднала възраст и нелюбезен/


goody2011.08.29 16:30
Абе сигурно има причина да не ходим в тоя ресторант, ама каква е тя ако може да поясните и какво общо има възрастта на персонала? Питам защото съвсем скоро имам повод да ходя натам, така че ... благодаря предварително
bonitata2011.09.05 08:15
Не, ти ако искаш пак върви- може да са ги "стегнали" вече:-). При нашето посещение половината се мотаеха като бабички, а другата половина седяха на незаетите маси и си почиваха.....да не ти говоря ,че няколко пъти повторих че искам сметката докато ме чуе дядото. Почуствах се като в БАЛКАНТУРИСТ едно време..../незнам дали ме разбираш/. Иначе с храната нямаше никакви проблеми- добра
2010.04.06
15:14

Бачковския манастир е много хубав. Не е много голям, но мисля, че си заслужава всеки да го види. Както и в другите манастири, в които съм ходила тук атмосферата е някакси лежерна и всичко е тихо и спокойно. Отпред на манастира има продавачи на сувенири и тем подобни, но това е почни навсякъде, така че не ми направи голямо впечатление. Пътят до Бачковския манастир е добър и лесно се стига до там.

2010.02.28
13:53

Грях ли е изповедта?

В храма Бачковски Бог ме призова,
където със своето кръщение,
с името Снежана ме назова
и с Божията благодат, зрънцето на вярата в мен пося.
Преметнала шалче, със съкрушена душа,
по време на пост,
с изповед реших да се утеша.
Пред иконата с изстрадало сърце да застана
и на Йеромонах Симон за греховете си да разкажа.
С молитва пред Бог на колене,
да чуе Той за моите грехове!
"Върви си, грешница си ти!",
думи жестоки, от които боли.
За миг в погледа на този Йеромонах,
не благодат, а хлад и поглед по- грешен от моя видях.
Та храмът е за всички благочестиви сърца,
а не за измислени от Йеромонах Симон правила.
С горчиво сърце приведох глава и на Бог благодарих за това!
Да си монах е приз, а не шега
и не може така да се наранява
човешката душа!
Преглътнах със свито сърце,
но изправена глава и видях
гордостта на монаха и
"железните" му правила.
Думите преглътнах, но вярата
ме подкрепи.
Нека Бог отсъди кой праведен е
и кой греши!

2009.10.27
00:20

Посетих Бачковски манастир съвсем скоро, като част от един уикенд в Асеновград. Веднага искам да се съглася с Ивет, че това не е най-подходящото мястото за тези сергии на които може да намериш какви ли не битови стоки (сувенири, ножове, локум, грънци, чорапи и прочие "традиционни артикули" произведени в Китай). По-неприятното което обаче искам да споделя е че преди самия вход има няколко заведения съответно пред едно от които решихме да спрем и да повървим до манастира. За наша изненада щом слязохме от колата притичаха две момченца и ни обясниха че това било платен паркинг и дължим 2 лв, сочейки табелата от снимката. Естествено дадохме 2-та лева, като още тогава реших че няма да седна на връщане на въпросното заведение както смятах преди това, тъй като ситуацията много приличаше на "бате дай 50 стинки да ти пазим колата". Иначе като поискахме и билетче дадоха В последствие обаче се оказа че по-нагоре площада пред самия манастир са го превърнали на паркинг за туристите с тарифа 50стотинки, та даже и полицай имаше за охрана. След като обяснихме на полицая ситуацията той заключи с очакваното "еми знаем ги и актове сме писали, ама нищо не може направим друго щото то заведението било на някой си дето имал връзки в общината".

Накратко - много моля всеки посетител на Бачковски манастир в никакъв случай да не паркира, влиза и още по-малко консумира във въпросните заведения.

Дотук с лошите впечатления. От самия манастир съм очарован. Поддържаната атмосфера е изключително приятна. Въпреки многото посетители само няколко минути да поседнеш на пейките край фонтана те карат да почувстваш спокойствието на безвремието. Самата църква е невероятно пищна на стенописи и орнаменти. Това което обаче беше наистина приятната изненада е парка Клувията и еко пътеката в него - заслужава си да отделиш цял ден за разходка там. Ако си по амбициран може да се качиш до билото край манастира, от където може да се направят изключителни снимки от птичи поглед. Освен това тази екопътека е началото и на туристически маршрут към сърцето на Родопите - надявам се да имам шанса да го пробвам.

Естествено ако сте в региона на Асеновград, задължително е да видите Асенова крепост, а също препоръчвам и Араповски манастир.


парк клувията 1 парк клувията 2 бачковски манастир вход платен паркинг
2009.05.12
14:23

Крайно сме възмутени, че екскурзовода на Бачковсия манастир Стамен Пепелишев е член на сектата "Свидетели на Йехова", заедно с цялото си семейство и роднини. Крайно смущаващо за нас миряните е да го виждаме в Светата обител.
Стамен Пепелишев няма място в манастира! Питайте го дали е кръстен и венчан! Няма да получите положителен отговор!
Оставяме на Вас да вземете мерки и да изправите тази несправедливост!

Бог да ни пази!

2009.03.12
11:03

Бачково е красив манастир.По размери е по малък от Рилския манастир,но не му отстъпва по важност.Единственото,което не ми харесва,е че пред вратите му има много продавачи,които те разсейват за това което си отишъл.За жалост това се среща пред всеки манастир или църква.В църквата има изцелителна икона на Богородица.Прикачвам снимки,въпреки че имам още много хубави.


църквата в манастира красиво фонтанче навлизане


Bookmark and Share