плаж Силистар

Рейтинг:    3.5 / 5 (13 вота)
още инфо
чистота на плажачистота на водатакачество на пясъкачадъри/шезлонги
свободно мястоатракциидостъпностзаведения
 снимки от плаж Силиста... увеличи карта

Хотели в близост

плаж Силистар
хотел Александър **
Асеновград    2.8 км
хотел Аполония Палас
Синеморец    4.3 км
вила Маврови **
Резово    4.3 км
семеен хотел Резово **
Резово    4.3 км
семеен хотел Дайана бийч ***
Синеморец    4.6 км
kapitan yosaryan (1)
посетил Юни 2014 семейно
2014.07.01
06:17

Юни 2014г., таксата за входа в частния имот преди плаж Силистар вече е 5 лева. Възмутително! Какъв частен имот, като мъжът с билетчетата е преградил едното разклонение на пътя (то пък един път), а на другото разклонение събира „вход”.
Режимът на Защитена местност „Силистар” в границите на Природен парк Странджа се подчинява на Закона за защитените територии, а в чл. 14 на същия се казва:
Чл. 14. (1) (Доп. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 9.04.2011 г.) Собствениците и ползвателите на гори и земи в защитени територии не могат да ограничават движението по пътищата и по маркираните пътеки, минаващи през имотите им, доколкото в специален закон е предвидено друго.
(2) Лицата по ал. 1 не могат да ограждат имотите си в защитените територии, с изключение на сградите и прилежащите към тях дворни места, както и на младите горски насаждения….,
т.е. абсолютно незаконно там се събират едни пари (всеки,който е ходил, знае за колко автомобила става въпрос).
Плажът Силистар наистина е райско място, но се питам, докога ще търпим този произвол !

man4o (1)
посетил Август 2013 с приятели
2013.08.09
15:14

Уникално място един от малкото останали девствени плажове по нашето черноморие.За съжаление през последните 2-3 години се напълни с т.нар. "природозащитници",които са свикнали да почиват гратис,нищо лошо за това,но по цял ден се друсат и наливат с алкохол,а след тях остават тонове боклуци.Вече осраха и Силистар,дано не сторят същото и с Липите и Листи,но зимата бат ви Боко оправи пътя до Резово и вече тези девствени кътчета са достъпни за най-долната измет в България,неизтрезнялите и неспиращи да се друсат природозащитници.Иначе дядката,който събира пари за паркинг или да преминеш през бариерата,от това лято вече 4 лв.,та този дядото на небезизвестния депутат от ДПС Йордан Цонев,който има наследствена къща в Резово.

proniceras2013.08.16 11:09
За съжаление сте напълно прав! Плажът Силистар вече не е това което беше.Намя ги и защитените растения които вирееха само там. Аз помня мястото в първичния му вид,когато още не бяха реституирани земите наоколо. Гора и поляни и през тях една пътечка по която се излизаше на плажа.Спокойно и чисто, така го помнех допреди няколко години, когато реших да заведа съпругата ми там, направо се ужасих - коли, дървени бараки по пясъка, нямаше и помен от защитените растения, народ-едвам си намерихме местенце в единия край да си разпънем хавлиите.....Май си ни е национална черта да рушим и унищожаваме всичко по пътя си за съжаления...:-(
ravazonid2013.08.24 21:39
Миналата година на "Липите" , положението беше същото , та затова тая година го пропуснах . За "Листи" все още има надежда .
anelim (5)
посетил Август 2012 с приятели
2012.08.27
15:41

Никога не съм била на по хубаво място на плаж! Разкошно е! Много чисто, прекрасен пясък и удивително чиста вода!

emenccceto123 (1)
посетил Юли 2012 семейно
2012.07.15
23:56

Днес бях там плажа е уникален но една много малка подробност страшно много ме ядоса имаше над сто коли и като влезнеш в местността за плажа ти искат три лева на кола за да е пазят иначе не те пускат къде е държавата и този Бойко Борисов пътя до там е ужасен язък за уникалните места които имаме в тая държава

goody2012.07.16 00:25
Ако прочетете старите ми коментари, ще разберете как се е стигнало до този проблем с "паркинга". На този етап едва ли нещо може да се направи вече.

Относно пътя след Ахтопол до колкото знам предстои разширяване, така че догодина вече трябва да е ок
ravazonid2012.07.16 17:04
Пътя до плажа е частна собственост и собствениците използват факта за да се замогнат . Не съм адвокат на ББ , но и той не може да ти помогне или плащаш като останалите или посеаваш някой от другите плажове , кето мен .
Hasan Chobanov2012.08.06 09:35
ve4e ne e 3 lv za parking a 4 ... moje i da stane 5 do kraq na meseca
ivn_ivnv2012.08.15 23:24
Най-близо до плажа е х-л Силистар в Резово. Хотелът е луксозен за условията в района. Ситуиран е в един имот, като няма няма обособен паркинг и трябва да си оставяте автомобила където намерите по не много широките и неасфалтирани улици на селото. Обявили са, че имат Интернет, но това е малко пресилено и това явно е проблем за цялото село. При бурите в началото на 2012 плажът (с дължина 50-60м), разположен до устието на реката е позагубил пясъка си, а и района в морето около него е задръстен с водорасли, което не е приятно за влизане в морето. Затова през м.август 2012 там няма да намерите повече от 5-6 човека, преди всичко баби с внучета, които се плацикат в един чист участък от 2 кв.м. в северния край. Повече хора може да намерите на разбитито кейче под бившата застава (сега там има гранични полицаи). Там може да се плува около скалите. Най-добре си носете и гумени рибарски обувки, с които да можете да стъпвате по камъните. Всъщност най-близкия нормален плаж е на около 6 км - Силистар. В селото има 2 работещи ресторанта, като особено в "Панорама" цените са доста високи (например порция 200 гр.калкан струва 30 лв). В самия хотел "Силистар" сервират закуска и вечеря, ако желаете. Готвят вкусно и не е скъпо. Вечер има комари (наблизо е река Резовска), но в селото пръскат и има ефект за известно време. Най-добре си носете нещо за защита.

И още нещо важно. Реконструкцията на пътя от Синеморец до Резово е започната, но парите явно са свършили на 1 км след Синеморец, защото машините ги няма и участъкът от около 10 км, вероятно направен през социалистическо време и неремонтиран оттогава е тесен и доста неравен.

Ако искате да избягате от шума в големите комплекси и да си починете, мястото е подходящо. Успех!
peteto (4)
посетил Юли 2012 семейно
2012.07.11
23:52

Вчера се върнахме от почивката в Синеморец, случайно открихме това райско местенце, стана ни любимо и през всичките дни на почивката ни бяхме само на него, тъй като другите два по- популярни плажа около Синеморец не бяха подходящи са малки деца, каквото имаме ние.
Та морето в тази част е уникално чисто, водата е наистина прозрачна, а и плитка- влизаш 20 м. навътре в морето и ти е все още до коленете. Супер е и за малки деца, освен заради гореизброените причини, и заради това, че тъй като е плитко, се топли по- бързо водата, и в късния следобяд вече е като чай
За съжаление, обаче, и този уникален плаж не е подминат от простотията- главата ми не го побира какъв човек трябва да си, за да си изпушиш цигарата и да я угасиш в пясъка, и за жалост не е единичен случай, тъй като фасовете по пясъка са хиляди, както и капачките от бири, костилките и всички други екстри, които плажуващите оставят след себе си. Но като се абстрахираме от това, колкото и да е трудно, мястото е наистина прекрасно и заслужава да бъде посетено, въпреки кофти пътя до него и безумната такса паркинг.

galka1 (5)
посетил Август 2011 семейно
2012.04.08
22:56

спокойствие,тишина,естествена природа без бетонови хотели!но няма никакви условия за пренощуване!!!!!има само един къмпинг!

sabin_zaimov (1)
посетил Юли 2010 семейно
2011.01.07
23:56

Плажа и природата са страхотни, но не се лъжете да ходите на къмпинга. Има една заядлива бабичка, която стопанисва къмпинга. Бях там за три дни и се карахме 15 пъти за щяло и нещяло. Ходи и дебне посетителите и всеки и е длъжен за нещо, а плиткия и мозък не осъзнава, че реже клона на който стои.

talita2011.09.06 23:15
Наистина прекрасно място. Намерихме го случайно, но ми стана любимо. Заведението и платените чадъри развалят цялата романтика.Ех, алчност българска...
Spas Tachev (3)
посетил Юли 2010 семейно
2010.08.04
16:53

Здравейте, посетих плажа в края на месец юли, природата е найстина забележителна. Самият плаж също, но вече и там е доста пренаселено, има страшно много хора все едно сме на Слънчев бряг. Иначе реката която се влива също е много красива.


cheriti (1)
посетил Юли 2009 семейно
2010.07.23
20:49

Това е любимият ми плаж. Едно от последните полудевственни плажове по нашето Черноморие, За огромно съжеление обаче и мен ме дразнят грозните заведения колибки там и паркинга за 4 лева на нивата.

Валентина Деянска
посетил Септември 2009 с приятели
2010.01.09
13:40

Това е най-красивото място на Българското черноморие! Дано успеем да го съхраним!

goody (55)
посетил Юли 2009 с приятели
2009.11.23
13:44

Плажът е страхотен, но въпреки неговата отдалеченост не е останал извън обхвата на българската алчност. Както е се знае Силистар е защитена природен парк. Тъй като не е национален парк за стопанисването му отговаря Община Царево. От въпросната община са позволили обособяване и заграждане на частни терени около самата плажна ивица. Въпросните предприемчиви частници са си отклонили черния път да минава през тяхната собственост, поставили са един чичко на столче и са превърнали терена в своебразен паркинг за който събират от 4 лв./кола, естествено без предоставяне на нужните финансови документи. При последното ми посещение имаше около 200 коли - правете си сметка за какъв оборот става дума. На самия плаж пък има издигнато незаконно заведение. Когато понечих да правя снимки на плажа от заведението дойде един мъж да ме пита защо снимам и дали не съм репортер - явно се притесни да не му лъсне мизерята в някой медия.

Иначе за плажа нямам думи - невероятен е, но моля ви ако го посещавате не ползвайте гореописаните незаконни съоражения и си прибирайте отпадаците като си тръгвате, за да остане това място и занапред толкова красиво и приятно. Ако търсите кебапчета, бира и чалгия това не е мястото за вас!!!


xaxaxato2010.02.25 16:15
Само искам на кратко да кажа на goody, че никак не е наясно с нещата на този плаж. Не съм и длъжен да му обяснявам, но някак ме глождеше. Искам само да спомена, че човекът който събира пари за паркинг си има напълно различни работодатели от тези, които са концесионерите на плажа. Двете страни отговарят за коренно различни територии! А колкото до заведенията... искам да отидеш по другите плажове да те видим дали ще намериш бира за по-малко от 2лв.
goody2010.06.25 15:17
Първо, никъде в коментари си не споменавам концесионер, ама явно гузен негонен бяга.

Второ, наскоро получих информация, че въпросният частен терен е свързан с едно небезизвестно в Бургаска област име , а именно вярното куче на Доган - Данчо Ментата.

Трето, никак не ме интеренсува за колко левчета се продава бирата в това НЕЗАКОННО заведени, но ако цената е по-ниска, то вероятно причина за това е именно неговата нерегламентирана дейност. Аз лично не искам там да има заведение и ако ми се пие бира на плажа или ще си купя от магазина за едно левче и ще си я нося с мен, или просто ще отида на някой градски плаж, а не в ПРИРОДЕН ПАРК СИЛИСТАР!!!
elambeva (10)
посетил Юни 2009 с приятели
2009.11.19
21:09

Най-хубавият плаж в България!

icakis (41)
посетил Юни 2009 с приятели
2009.11.18
20:55


Силистар ми е любимият плаж и винаги когато имам възможност го посещавам, въпреки отдалечеността му от Бургас. Тази година след две години пауза ходихме с приятели и никак не съжалявам.

Силистар остана един от малкото плажове, незасегнати от масовия туризъм. Като голямо предимство мога да посоча чистотата му и сравнително ниската посещаемост. Освен това се намира близо до Резово и Синеморец, тоест плажът може да се съчетае и с разходка из двете селца.

Недостатък е отдалечеността му от Бургас (час и половина път с кола), както и липсата на каквито и да е атракции около самия плаж. За хора търсещи уединение и спокойствие обаче, това далеч не са недостатъци.


вълни на Силистар плаж Силистар далдисвам :) далдисвам :)