Стария Пловдив

 увеличи карта

Хотели в близост

хотел Алафрангите ***
Пловдив    0.2 км
семеен хотел На площад Ренесанс ***
Пловдив    0.2 км
Арт Хотел Дали ***
Пловдив    0.2 км
хотел Алианс ****
Пловдив    0.2 км
хотел Дафи ***
Пловдив    0.3 км
2010.02.19
17:20

Много се колебаех дали да опиша впечатленията си от разходката из Стария Пловдив - причината за колебанието ми е огромното разочарование от състоянието на този иначе безценен архитектурен комплекс, носител на българския възрожденски дух.

А ето и конкретните мотиви за разочарованието ми:

1. още с влизането в Стария Град се сблъскахме с невероятна смрад на фекалии. В този момент нямаше как да не се сетя за "обидения Славчо" от творбата на Черни, където България бе отразена като кенеф. Истината е че Стария Град очевидно се ползва именно за тези цели.

2. отделни места в комплекса явно вечерно време се ползват за сбирки на наркомани и алкохолизиращи се групички от пропаднали типове. за тези сбирки ясни индикации бяха разхвърлените бутилки от алкохол и спринцовки. Вероятно същите имат принос и към гореспоменатите благоухания.

3. по тесните калдъръмени улички на комплекса е обичайна практика да се паркират какви ли не автомобили, които от една страна затрудняват предвижването, а от друга са смущаващ културен контраст, които едва ли се оценя положително от туристите привлечени от автентичността на Възрожденската архитектура и бит.

4. голяма част от къщите са в окаяно състояние с буквално разпадащи се фасади - собствениците най-малкото трябва да бъдат съдени за престъпно нехайство. Обичайна гледка са и надрасканите със спрей фасади (явно споменатите по-горе хулигански групички са решили да дадат своя творчески принос към възрожденската архитектура и дезайн).

5. Античният Театър е превърнат в касичка за пари - ако искаш да го разгледаш трябва да се бръкнеш със сума равняваща се по размер на това с което един пенсионер разполага на ден за да покрие всичките си житейски разходи. Интересно в чия полза се събират тези такси? В същото време някой "умник" е разрешил театъра да бъде опасан от капанчета?

След всичко видяно, мога само да заключа едно - състоянието на Стария Пловдив е едно СРАМНО ПЕТНО върху българската история и култура!

Пламен Попов2010.02.19 21:23
Виж сега,приятелю!
Стария град не е само и е най-малко възрожденски!Не съм сигурен точно къде си се врял, но той е много далече от това което описваш.Разбира се има още какво да се желае...., а не забравяй, че един български пенсионер разполага с толкова пари, колкото един да речем.... гражданин на южноафриканска република изкарва за месец! Като заключение само ще те помоля селските си твърдения да ги изказваш в кръчмата, където твоите приятели те слушат в захлас за Голямото ти пътуване до Пловдив!
марио върбанов2010.02.19 22:33
ех пламене ,пламене..........засегна те това ,че някой е видял това, което не виждаш.а не е трудно да го видиш.просто отиди в стария град
Pier Petkov2010.02.19 22:45
Учил съм в Пловдив и много го обичам. А стария град направо го обожавам. Наскоро бях там и за съжаление и мен ме подразниха боклуците и надрасканите фасади. И ми се струва, че ако наистина обичаш нещо не трябва да си затваряш очите за нелицеприятните неща. Искам истински да съм горд със любимия ми град. А за това е нужно нещо да се промени там. Не мисилете ли?
goody2010.02.19 23:08
@ Пламен Попов
Виж сега, разбирам че нещо си се засегнал, но освен ако не си някой от хулиганчетата или общинската администрация, не виждам защо го приемаш лично. Ако пък си от тях, май е редно да се засрамиш.

Иначе Стария Пловдив естествено че не почва и свърша с описаното от мен. Именно защото там има толкова достойни за гордост неща, би следвало да ги уважаваме и съхраняваме. В тази връзка ще те посъветвам до посетиш някои подобни забележителности извън България, та да видиш какво можеше да бъде и тогава уверен съм и теб ще те хване яд.
intelekt intelekt 2010.02.20 13:03
Статията ти е целенасочено манипулативна. Не знам защо, но се опитваш да обидиш всички пловдивчани, не е етично!
goody2010.02.20 13:31
съжалявам, че си останал с такова впечатление. уверявам те, не храня никакви лоши чувства към жителите на Пловдив и не виждам да съм отправил такива обиди.

Дори си мисля, че всеки пловдивчанин (или гост на града), който си затваря очите пред гореописаното, всъщност обижда всички българи, които милеят за културното наследство на своите предшественици.
Иван Радославов2010.02.22 15:45
За съжаление Пловдив въобще вече не е един от хубавите градове в България Прекалено мръсен и доста комерсиализиран е...Наистина драсканиците са навсякаде и доста хора споделят мнението ми.Бил съм с мои приятели-чужденци там и....нищо интересно и красиво не виждат в него.Май само ние си го хвалим и наистина за съжаление...отива си един от хубавите градове в Бълйария
2008.05.22
08:36

градът е много красив още от древни дни !!!! Най-красивите и стари къщи се намират в Пловдив !!!! Всеки който посети града няма да му се иска да си тръгне . Посештавайте града ще ви хареса там !!Bookmark and Share