Храмът "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

 увеличи карта

Хотели в близост

семеен хотел Крайпътен рай
с.Баня    10.5 км
хотел-ресторант При Спаска **
с.Баня    10.5 км
хотел Римска баня ***
Банско    11 км
хотел Балканско Бижу
Банско    12.8 км
Гранд Хотел и СПА Банско ****
Банско    14.1 км
2009.05.30
13:12

Здр.

Действително самата църква не е особено впечатляваща, докато не чуеш нейната история. Хубаво е когато има кой да те светне така да се каже за какво става дума. Който иска нека отиде и ще разбере сам.

Аз искам обаче спомена нещо друго, което за съжаление опорочи иначе приятното посещение. Ще започна от начало, тъй като контекста на събитията е много съществен.

С приятели бяхме на почивка в Добринище и преди да се върнем в София, бях решен да минем през село Добърско (само на няколко км), именно с цел да посетим храма "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат".

Когато пристигнахме заварихме друга група хора, при което естествено изчакахме да приключат с беседата, за да влез след тях и да чуем цялата история. Докато обаче се наслаждавахме на интересния разказ, буквално нахълтаха няколко човека, един от които със яке на Планинска спасителна служба.

Същият този човек започна да прави снимки на стенописите, което не се разрешава. По прицнип причина за подобни забрани е заради светкавиците, които увреждат (изгарят) боята. Човекът спря да снима, но видимо раздразнен започна да се заяжда с жената провеждаща беседата.

А най-наглото беше че през цялото време доката тя обясняваше колко уникално е че тези стенописи са се запазили в това чудесно състояние (реставрация няма правена) и как специфичната архитектура на храма е помогнала за това, този "планински спасител" беше се подпрял на една от изписаните колони и буквално рушеше крехката мазилка. В този момент просто не издържах и си тръгнах, тъй като не исках в рамките на храма да влизам в кавга с този типаж.

Страшно разочарован останах от цялата случка и си мисля, че при царящата простотия в нашата страна, за да опазим реликвите на прадедите ни задължително трябва да бъде осигурявана охрана, която при подобни прояви да се намесва и ако трябва да вика полиция, която да предприема наказателни мерки, които иначе по закон са предвидени.

2009.03.29
13:52

Църквата в действителност е съхранена и съвременното й състояние е да кажем добро. Може би има какво още да се желае и да се направи....НО нека това бъде като пожелание от моя страна!

В самия храм бяхме посрещнати от една много любезна дама. Беше изключително изчерпателна и откликваше на всякакви въпроси поднесени от наша страна....
Най-интересното за мен всъщност се оказа, че самата църква е създадена през 1614г., което я прави най-старата на територията на нашата страна. Същевременно има факти, които сочат, че вероятната година през която е конструирана е 1211г., което ще означава, че в България се помества най-старият храм на Балканския полуостров! За съжаление предстоят още много работи за да бъде доказано това, като едно от най-категоричните доказателства в тази насока е мраморната плоча, която се намира точно в централната част на църквата. На нея е отразена година, което се очаква историците от НИМ да потвърдят, че е 1211...!
Изключително любопитен факт.... А ние искрено се надяваме това да се окаже истина!

Разбира се интерес буди и изографисването на Христос в една капсула или т.нар. ракета.....изключително нетипично, което води до учудване....., но едва ли е плод на нещо по-различно от богато въображение на художника...!

Искам отново да спомена за любезността и отзивчивостта на дамата, която се грижи за туристите решили да посетят този храм. И да отбележа, че при заплащане на билетните такси + закупуване на сувенир получих касова бележка.....!Bookmark and Share