Арбанаси

 увеличи карта

Хотели в близост

хотелски комплекс Извора *
Арбанаси    0.2 км
къща за гости Тончовата Къща *
Арбанаси    0.2 км
вила Гераниум ***
Арбанаси    0.2 км
къща за гости При Чакъра
Арбанаси    0.2 км
хотел Арбанашка среща ***
Арбанаси    0.2 км
2010.05.21
22:32

Арбанаси е исински исторически паметник и място, което трябва да се посети задължително. Аз не живея там, но почти не минава ден, в който да не мина през селото и смея да твърдя, че зная почти всичко за него.
Намира се само на 4 км. от гр.В.Търново и това е голямо предимство за хората, които са избрали това място за уикенд-почивка или друга такава, защото лесно можеш да "отскочиш " до големия град, където има толкова интересни местенца, а и Търново е толкова красиво...
От друга страна Арбанаси се намира на високото Арбанашко плато, което е с уникален климат. През лятото е с 4-5 градуса по-хладно, а зимата е снежна, но и мека. Не зная дали е легенда, но се говори, че точно тук се "промъква" беломорско течение, което прави климата толкова уникален. Не е случайно и мястото на бившата "Татова резиденция", покрай която се намират и много добри хотели катоБОЛЯРСКО СЕЛО
, който скромно управлява моя милост
Искам да обърна внимание на всички, че характерното мощно строителство, благодарение на което много други градчета и курорти заприличаха на бетонови грамади, тук въобще не съществува. Всички проекти изключително стриктно се следят от Агенция-паметници на културата, което не значи, че въобще не може да се види къща, която не е в традиционния арбанашки стил - с каменната зидария и мазилка, с големите дървени стрехи и подкоси, но доколкото има такива, то те са пренебрижимо малко.
Сега не искам да говоря за многото реставрирани къщи, църкви и манастири, всички строени през 14-16 век. За тях можете да прочетете във всеки пътеводител, както и за чудотворната икона на Дева Мария-труеручица. Ако човек се хване за ден-два ще ги обиколи. Съвсем близо, само на 5-6 км. се намират "Лясковския" и "Женския" манастир, а от отсрещната му стана е "Преображенския". Хълмът-Царевец, който е гордост за всеки българин и спомен от величието на българската държава е "на една ръка" разстояние.
А ако някой иска да се позабавлява, ще прескочи до Търново, както вече казах. Не е за изтърване и Атракциона - Калоянова крепост, който е най-големият в северна България и където често пеят българските фолк-звезди. Той все пак отстои на 3 км. от селото и може да сте спокойни, че няма да смущава почивката ви. Да не забравя и голямата конна база, край селото. Тук може също човек да се позабавлява като се качи на кон или просто да погледа...
И така, мисля че ви разказах доста, а вие сами си преценете дали Арбанаси не е вашето място, където да прекарате почивката си през лятото или просто уикенда


goody2010.05.22 17:32
Съжалявам, но смея да не се съглася с казаното относно автентичността на къщите в Арбанаси. Все пак ходих там и по-долу дори съм написал какво видях с очите си - бивши калдъръмени улички залети с бетонова настилка, срутени арбанашки къщи с каменен зид, които са заместени бетонови хотелски постройки, чийто фасади са облицовани с каменни плочи. Да не говорим че ръчно обработените дървени греди въобще липсват вече. Не казвам че всичко е погубено - имаше и още непокътнати (вкл. нестопанисвани) автентични къщи и именно благодарение на тях се очертава контраста, които ти дава идея какво е било и в какво е превърнато.

За останалите неща като конни бази и прочие незнам, сигурно са хубави, но хайде да не лъжем хората - Арбанаси смело е тръгнал по пътя на Банско. Не бих се изненадал ако в околността вече са почнали да никнат и бетонните чудовища, които там вече са завладели силуета на града.
kkeny2010.05.22 23:24
Вие вероятно не знаете не само за конните бази, а и за много други неща в Арбанаси. Аз бих Ви посъветвал да прочетете какво пише за Арбанаси в БГХотелите например.
За ваше улеснение ще го копирам:

Арбанаси е уникално селище на 4 км. от Велико Търново, известно със старинните си къщи-крепости, църкви и манастири. Отворени за посещения са Хаджиилиевата и Констанцалиевата къщи, църквите "Рождество Христово" (ХVI в.) и "Св. Архангел Михаил" (ХVII в.) с богати колекции от стенописи със световна известност.

От ранната украса в църквата "Рождество Христово" са запазени композициите "Рождество Христово" и "Страшния съд", както и образите на отделни светци. Сред стенописите от ХVІІ в. се откроява сцената върху свода "Новозаветна Троица" и цикълът "Христовите страсти" по надлъжните стени. Своеобразен връх в художествената украса представлява изобразеното върху западната фасада на параклиса "Колело на живота със зодиак". Тази композиция съдържа уникални за българското изкуство елементи. Църквата "Рождество Христово" е била съборна, и е била резиденция на търновските гръцки владици през ХVІІ-ХVІІІ век.

Констанцалиевата къща е построена през XVII в. Приземният етаж е изграден изцяло от камък. Тук са разположени жилището на пазача, стаята за прислугата, мазите и складовете за стоки, конюшнята, скривалището, представителното и всекидневното стълбище, както и стълбището, свързващо скривалището с втория етаж. На втория етаж се намират гостните, спалните и сервизните помещения за собствениците. Свой чар имат и калдаръмените пътеки по двора, сенките на дърветата, цветята по прозорците, силуета на кладенеца - обрамчени от високите строги дувари.

Останалото, което искам да Ви кажа ще видите като ОТГОВОР в Свободна зона , за да не се повтарям
goody2010.05.24 00:15
Всичко това е чудесно и щеше да е още по-чудесно ако сегашните собственици на къщи не бяха се изкушили на мястото на оригиналните постройки да издигнат техни жалки имитации, естествено предлагащи разнообразни хотелски услуги.

Действително когато аз посетих Арбанаси последно все още имаше и запазени такива, но бе видно че не е от уважение към тяхната историческа стойност, а просто защото собствениците има изчакват тяхното саморазрушаване, за да последват примера на съседа си. Жалка картинка, която съвсем не е ограничена до жителите на Арбанаси. Само преди няколко дни бяхме свидетели на поредния уж случаен пожар в стария град на Созопол.

Ако твърдите, че изказаното от мен е неистина, то ще Ви помоля да коментирате публикуваните снимки по-долу и да ми кажете какво виждате на тях. И моля да ме разберете правилно - това мнение не е израз на някакви лоши чувства от моя страна, а точно обратното. Именно защото все още има какво да се спаси от автентичността и чара на Арбанаси, смятам че не трябва да си затваряме очите пред грозните примери, а ясно и категорично да ги осъждаме като погрешни.
kkeny2010.05.24 22:40
Не мисля, че има смисъл "да се надхвърляме". Както вече казах, НЕ МИСЛЯ, ЧЕ СТЕ ПРАВ! Арбанаси е много, ама много далече от бетоновите крепости Банско и Слънчев бряг. Вярно е, че тук там има някоя къща, която - както е на първата Ви снимка е доста пошло "облепена" с каменни плочи. А на снимката с Резиденцията какво? Нима това е единствената Резиденция на Тато в България? Че тя какво общо има с Арбанаси? Тя е на минимум 300 метра от най-близката арбанашка къща, строена е през 60-70-те години на миналия век, когато нещата са били решавани "партийно".
Но Арбанаси е освен уникално старинно селище с много паметници от миналото(стари къщи, църкви и манастири и то толкова много на брой, колкото може би никъде другаде няма на едно място в България) и живо и развиващо се селище. За Ваше сведение искам да разкажа, че от една година вече Арбанаси се сдоби с канализация(каквато досега нямаше, всичко бе на сптични ями). Нима мислите, че това е зле, Защото се променя самобитността на селото?
Не драги ми господине. Това не е зле! И аз искам да Ви кажа, че ако всички селища се развиваха по начина който се развива с.Арбанаси - запазва се старото, като се потдържа и реставрира, строи се ново, като се спазват определени норми, влага се в инфраструктура, като се ползват и "европари", то България няма никак да е зле! И никакви сравнения със Созопол и умишлени пожари там, или пък с Банско не искам да правите, защото просто Арбанаси си е Арбанаси и то е запазено за вековете...
2009.05.09
23:19

Здравейте

Миналото лято посетих Арбанаси и мога да потвърдя казаното от natica. Прилагам и няколко снимки, въпреки че се старах грозотиите да останат извън обектива на апарата.

Днес Арбанаси прилича повече на курортно крадче тип Банско, отколкото на архитектурен резерват. Чудя се въобще какво значи това архитектурен резерват? Няма ли някакви правила който да задължават собствениците да запазват автентичния вид на местността, както например е в Жеравна?

Изключително лощо впечатление например ми направиха зацементираните калдъръмени улички. На места пък се виждаше как тече усилен процес по събаряне на стари каменни зидове и заместването им с бетон облицован с имитация на камък плочи.

Да не забравя да спомена и бившата резеденция на бай Тошо, която е превърната в хотел и днес също е толкова непристъпна за простосмъртните граждани.


Арбанаси-1 Арбанаси-2 Арбанаси-резиденциа на Тодор Живков
kkeny2010.05.21 23:10
Аз мисля, че или не сте видяли достатъчно от Арбанаси или не сте знаели какво и къде може да се види. Иначе е вярно, че селото има и друг облик: тежкарско представителен. Тук свои къщи имат известни търновски бизнесмени, както и бившите национали - Тр.Иванов, Балъков, Киряков и треньора-Василев. Къща си имаше и Тато
Но с изключение на резиденцията и естествено някоя и друга къща достроявана полулегално, всичко в Арбанаси се строи под надзор: два етажа-първият с каменна зидария, а вторият-чардаклия и измазан с бяла мазилка, с големи стрехи и стари керемиди.И обръщам внимание на високите каменни дувари с покрив...
2009.04.03
19:57

За наше голямо съжаление Арбанаси напълно е загубил автентичния си облик!
Може би преди 4-5 години направих едно кратно посещение и още тогава правеше впечатление, че новосъздадените къщи се отклоняват от духа на местността!
Много е жалко, че и това място не успя да съхрани старинния си вид, а се превърна в модерно поприще за т.н. модерна почивка!
Аз лично изпитвам огромно разочарование от развитието на архитектурно-историческия комплекс!Bookmark and Share