Дюни (м-ст Алепу)

Рейтинг:    2.7 / 5 (2 вота)
други плажове
чистота на плажачистота на водатакачество на пясъкачадъри/шезлонги
свободно мястоатракциидостъпностзаведения
 снимки от Дюни (м-ст Ал... увеличи карта

Хотели в близост

Дюни (м-ст Алепу)
апарт хотел Серена Резиденс ***
Созопол    3.1 км
хотел Свети Никола
Созопол    3.3 км
хотел Аиа ***
Созопол    3.4 км
ваканционен комплекс Гардения ***
Созопол    3.9 км
хотел Калисто Созопол ***
Созопол    4.4 км
natica (19)
посетил Юли 2010 млада двойка
2010.08.10
19:36

Само на няколко километра южно от град Созопол се намира тази просторна ивица....

Предлага уединение и спокойно плажуване, за не много претенциозни туристи. Плажът не се почиства и не бих казала, че има толкова човешки отпадъци, колкото изхвърлени от морето водорасли и огромни струпвания от черупки. Ако това не ви притеснява, плажът е чудесен дори и за по-дълъг престой (с каравана или палатка). Рифът определено възпрепятства не толкова добрите плувци като мен да навлизат навътре в морето, но за наше щастие водната ивица започва със стръмен склон, след който следва удълбочаване и може да се плува паралелно на сушата.
Ако изпитвате смущение от човешката голота..., избягвайте най-южната част от тази морска ивица. Точно там е едно от любимите места на българските нудисти.

goody2010.08.16 16:42
За не толкова добрите пловци май принципно по-добре е да не се пробват да влизат навътре. Така че ако рифът е причина да не го правят, то може да считаме че има и животоспасяващи функции Редно е да се отбележи, че тази плажна ивица не се охранява.

За нудистите наистина в предишни години беше любимо място, но откакто издумкаха поредния хотелски комплекс (вижда се на снимката в предния ми коментар) май вече са се преместили на съседния плаж - Аркутино.

Кампуването с каравани, паленето на огньове и прочие подобни дейности съм доста убеден, че са забранени, тъй като плажът е част от природен резерват.
natica2010.08.26 13:54

В действителност може да се приеме и като положителен елемент, но това е относително! Аз лично смятам, че дълбочината на водата и след рифовата зона не е толкова голяма, т.е. няма голяма опасност от удавяне.... Освен ако изневиделица не се появи нудист, за да смути плуващия....И все пак благодаря за полезното допълнение относно статуса на плажа!

Иначе нудисти си има въпреки нововъзникналите хотели, но е факт , че на Градина са ново явление и са в повече..:О.

Паленето на огън между другото е забранено на всеки един плаж, не само на тези които попадат в обхвата на защитените Природни паркове! Караваните или палатките не мисля, че са забранени от закона...иначе би трябвало да санкционират и паркираните в близост до ивицата автомобили.
goody (55)
посетил Август 2010 млада двойка
2010.08.08
22:37

Ивицата както става ясно от картата е доста голяма, така че място бол. Още повече плажът е част от защитената местност Алепу, така че урбанизацията е минимална.

Ако се колебаете да да пробвате този плаж, то трябва първо да се подготвите че няма да намерите никаква сянка за МПС-то си.

Самата плажна ивица е доста замърсена, за което принос имат предимно нейните посетители.

Важна характеристика е че само на 10 метра навътре в морето, по цялата дължина на ивицата за радост на гмуркачите има подводен риф. Все пак наличието на водорасли и остри скали могат да развалят приятното къпане в иначе бистрата вода. За сметка на това пък няма да изтръпвате от профучаващи край вас джетове