Невероятна земя на остров Сокотра,Йемен


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-10-12 18:12

Едно място,което най-вероятно би ви се приискало да посетите след като прочетете тази статия е остров Сокотра, част от Република Йемен.

Това удивително кътче е разположено между Йемен и Сомали и от мнозина е смятано за едно от най-нереално изглеждащите места на света.
Сокотра е изолиран остров, който се характеризира с изключително суров и сух климат. Поради тази причина приблизително една трета от растителните видове, които виреят там, не се срещат никъде другаде на планетата, включително i прочутото Дърво на дракона, което има формата на чадър. Най-вероятно ще останете изумени, че не малка част от растителния свят на острова е на възраст около 20 млн. години. И това се дължи най-вече на факта, че години наред Сокотра е била необитаема и не е била подлагана на негативното човешко влияние.
Въпреки че днес на острова живеят приблизително 40 хил. души, те са в пълна хармония с природата и по никакъв начин не пречат на нейния естествен ритъм. Тук няма да намерите нито един луксозен курорт или шикозни хотели. Вместо това ще се радвате на една идилия, която няма да видите никъде другаде по света.
Друг интересен обитател на острова е пустинната роза, която има доста странна форма. На височина достига до 1.5 метра, а стъблото е в бутилковидна форма. Краставичето дърво и дорстенията също са уникални по рода си.
На Сокотра има голямо разнообразие на птици, паяци, както и на коралови рифове, около които се намират голям брой ендемични видове.
Заради всичко това не е странно, че Сокотра се възприема като мястото с най-голямото биоразнообразие в Арабското море и е част от природното наследство на ЮНЕСКО.

Името на остров Сокотра произлиза от санскрит и в превод на български означава „островът на блаженството“. Без съмнение Сокотра е екзотично и необикновено място, което примамва със своята загадъчност, тишина и хармония в природата.
Островът е отворен за туристи, но посещението може да се извърши само с обучен екскурзовод. Има изградени асфалтови пътища, но те са пусти, почти без никакво движение по тях.


Сокотра Драконовото дърво Пустинната роза
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.