Троян - глътка свежест и много красота


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-01-23 11:25

Троян е живописен планински град, който се намира на около 160 км. от София и се простира в Централна Северна България. Неговата красота и очарование са известни в цялата страна, а допълнително магнетизъм му придават река Бели Осъм, която преминава през него и старите български традиции и архитектура, които са се запазили тук от възрожденския период. Троян се слави като българската столица на сливовата ракия и столица на керамиката. Общото население на градчето е около 25 хил. души.
Троян се е разпрострял в полите на Троянско – Калоферския дял на Стара планина, който е по-известен с името Троянски Балкан. Троянският Балкан крие много девствени кътчета, смайващи пейзажи и чудеса на природата, които само очакват да бъдат преоткрити.
Благоприятният климат и спокойствието на района, превръщат Троян в атрактивна туристическа дестинация. Там има условия за практикуване на туризъм през цялата година. Има голямо разнообразие на малки семейни хотели и уютни къщи за гости, които могат да задоволят и най-изисканите вкусове.
Миналото на Троян е наситено с интересни събития още от древни времена и бележити имена, борили се за освобождението на страната по време на Възраждането.
Археологическите находки свидетелстват, че в миналото е бил обитаван от траки и римляни, които са оставили дълбок отпечатък от своето съществуване. От тях до днес са оцелели тракийски могили, оръдия на труда, руини на стари сгради, храмове, останки от крепостни стени и т.н., които днес могат да се наблюдават в околностите на Троян.
През Възраждането там започват да се развиват занаятите и особено грънчарството, като постепенно се основава прочутата и до днес Троянска керамична школа.
Троян е едно интересно и забележително място, което ще ви примами със спокойната си атмосфера, живописна архитектура и впечатляващи исторически и природни обекти. Най-известният символ на града е Троянският манастир, разположен на 10 км. от Троян. Той е един от най-големите монашески обители в България, създаден през 16 век.
Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства е уникален за страната. В него могат да се наблюдават керамични предмети, дърворезба, народно облекло и т.н.
Природонаучният музей е също една от местните атракции. Разположен е в село Черни Осъм, на 12 км. от градчето. В него са изложени над 1200 ценни експонати - все животински видове, които населяват централната част на Стара планина.
Природата е била изключително щедра към Троянския Балкан. Част от пейзажа са природните резервати Козя стена, Стенето и Северен Дженджем, които влизат в рамките на Национален парк „Централен Балкан“. В близост до градчето можете да карате и ски - в района на живописната местност Беклемето.
Определено няма да имате време да скучаете, докато трае престоят ви в град Троян!

Троян Троян Троян
   Bookmark and Share
2012-02-19 18:26

Бях в Троян през зимата на 2011г. Наистина много спокоен и тих град, но местните разказват, че е така, защото младите бягат от града. Хареса ми пешеходната алея, успоредно на реката; водната каскада в центъра (не работеше, но си представих лятото колко би било приятно да усещаш водните пръски). Вечер градът заспиваше доста рано - вярно, че беше зимно време, но чак ме хващаше страх от такава тишина. Няма богат избор на места за хранене - видяхме един китайски ресторант и една-две пицарии. В с.Орешак за сметка на това има доста и то добри механи. В Троян не намерихме и заведение за пушачи (така, че за лятото става, но зимно време не е за мен)Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.