Лято 2009 в България

Почивка за една седмица на българското Черноморие.

от icakis (42)
1
2009-11-18 20:55


Силистар ми е любимият плаж и винаги когато имам възможност го посещавам, въпреки отдалечеността му от Бургас. Тази година след две години пауза ходихме с приятели и никак не съжалявам.

Силистар остана един от малкото плажове, незасегнати от масовия туризъм. Като голямо предимство мога да посоча чистотата му и сравнително ниската посещаемост. Освен това се намира близо до Резово и Синеморец, тоест плажът може да се съчетае и с разходка из двете селца.

Недостатък е отдалечеността му от Бургас (час и половина път с кола), както и липсата на каквито и да е атракции около самия плаж. За хора търсещи уединение и спокойствие обаче, това далеч не са недостатъци.

вълни на Силистар плаж Силистар далдисвам :) далдисвам :)2
2009-06-21 21:37

Останах изключително доволен от престоя ми в хотел Лола, Созопол. Условията в хотела са много добри, персоналът беше изключително учтив, а относно чистотата нямам никакви оплаквания.
Като недостатък бих определил липсата на интернет в по-горните стаи на хотела и паркинг. За сметка на това гледката от стаята беше уникална както може да се убедите от снимките.
И един тип от мен - точно до хотел Лола се намира механа Орион, заведението което ни хареса най-много от престоя ни в Созопол

изглед от стаята Созопол стария град Пристанището в Созопол на залез слънце

3
2009-06-18 19:24

Вчера времето беше облачно и тъй-като плажът отпадна от плана ни, решихме да направим разходка с лодка по Ропотамо. Туристическият превоз се извършва с моторни лодки от пристана, намиращ се на 5км от Приморско в посока Бургас, до устието на река Ропотамо и обратно, с времетраене 60мин. Това което ме учуди беше, че нямаше никой който да ни покаже природните форми като Лъвската глава и Веселата скала. Тъй като съм минавал много пъти покрай реката за мен не бяха новост, но имаше доста чужденци които така и не разбраха за тях.
Добре поне, че до кея имаше информационна табела на български и английски, която дава подробна информация за района около река Ропотамо. Ето и част от нея:

Рамсарското място Аркутино е едно от първите обявени в България, което през 2002 г. е разширено до площ от 5500ха и е наречено Ропотамо.
В Рамсарското място попадат 7 различни категории защитени територии - резерват Ропотамо (блато Аркутино, влажните зони и устието на р.Ропотамо), поддържан резерват Вельов вир, защитена местност Стамополо, природни забележителности: блато Алепу, Маслен нос, пясъчни дюни Алепу и Перла, както и най-голямата пясъчна дюна на Балканския полуостров.
Границите на рамсарската територия са на изток - Черно море, на запад - линията за високо напрежение, на север - вилно селище Дюни, на юг - гр. Приморско.
Територията представлява мозайка от различни природни форми - течение и устие на река, заливни гори, сладководни лагуни, пясъчни дюни, скалисти крайбрежия и фиорди, морски заливи.
Мястото предлага подслон за много видове с национално и международно значение, между които 7 световно застрашени вида птици, 2 вида растения, 8 безгръбначни и 7 бозайници.

Ако почивате в района на Приморско определено си заслужава разходката

пристана на река Ропотамо Лъвската глава устието на река Ропотамо карта на района4
2009-06-07 00:22

Останах впечатлен от посещението си в пещера Леденика преди два дни. Пещерата е с дължина 230м за обикновени посетители, но за това кратко разстояние групата ни се полюбува на доста голямо количество пещерни образувания. Доколкото разбрах преди няколко години са затворили пещерата за няколко месеца, за да се подмени изцяло стълбището и осветлението (испанци са спонсорирали подмяната за което заслужават адмирации). В най-голямата зала или както още я наричат "концертната зала" има страхотна акустика и няколко пъти годишно се провеждат концерти. За съжаление това са кратки концерти, тъй като ниската температура и влажността могат да повредят инструментите.

Като недостатък мога да изтъкна лошия път от Враца до местността, където се намира пещерата. Но все пак става дума само за 10км, така че определено си заслужава посещението

входа на пещерата сталактит сталактон врачанския балканВсички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.