Експо Хотел ***, Пловдив

Рейтинг:  4 star rating  4.4 / 5 (6 вота)
 увеличи карта     още инфо    контакти
Забележителности в близост
Античен театър - Пловдив
Пловдив    0.9 км
Стария Пловдив
Пловдив    0.9 км
крепост Червената църква
Пловдив    17.3 км
Батак
Пазарджик    18.4 км
желая да следя тази тема за нови коментари
hoteltester (2)
отседнал Април 2017 за 1-3 дни семейно
2017.04.19
14:20
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Изключително чист и уютен хотел. Леглата са много удобни.Персоналът е много любезен. Разположено на хотела просто перфектно. С удоволствие бихме отседнали отново там.

Gospodarska (1)
отседнал Май 2015 за 1-3 дни с група
2015.05.29
04:41
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Здравейте!Използвах услугите на хотела за настаняване на гостите ни от страната,които присъстваха на сватбата на децата. Всички бяха много приятно изненадани от топлия прием и перфектното обслужване,хигиената на хотела е била безупречна. Благодаря на управителя и целия персонал за удобствата,които са предоставили на гостите ни и с това направиха празника ни още по-хубав.

haho etty (1)
отседнал Март 2014 за 1-3 дни с група
2014.03.04
14:23
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Здравейте, аз съм от Пловдив и имам доста приятели чужденци,които често пътуват и отсядат в Пловдив.Предимно аз се занимавам с техните резервации и мога да твърдя,че имам наблюдение над хотелите и обслужването в града ни.Днес 4.3.2014г. сутринта отидох в лоби бара на хотела да се видя с приятел холандец който е отседнал там и с мен беше синът ми на 1г. и 8м. Бях взела дребни играчки за детето, за да се занимава,а ние да изпием по кафе за не повече от час.Изумена съм от неприятното отношение на персонала към детето.Всички на рецепцията ме гледаха така сякаш е престъпление да влезеш с дете в хотела им. За 20мин. ми направиха няколко пъти забележка за това че детето е там. Нямаше никакви други клиенти или гости на хотела за да пречим на някого, а детето си играеше с едно топче до нас. Голям проблем беше че е седнало на съседната маса да погледа телевизия( просто от там се виждаше телевизора)или че е застанало до прозореца и гледа минаващите коли навън ( детето щяло да изцапа прозореца ако го пипне, а аз съм го оставила да си прави каквото си иска в техния хотел).Толкова неприятно отношение и обслужване не ми се беше случвало никога. Направо мога да говоря за дискриминация. Никога повече няма да стъпя в този хотел или да позволя на близки и приятели да отседнат там.

elisa_ (0)
отседнал Ноември 2011 за 1-3 дни млада двойка
2012.10.11
14:36
коментар
kalina (2)
отседнал Септември 2010 за 1-3 дни семейно
2010.10.24
21:40
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Посетих този хотел тази есен, през месец септември. Очарована съм! Не съм очаквала, че мога да срещна толкова приятни хора, които определено знаят как да работят и със сигурност много добре разбират значението на думата клиент.
Бях там със съпруга и дъщеря ми, която е на година и половина. Условията бяха идеални и за трима ни.
Благодарим ви и с удоволствие ще ви посетим отново!

iwana2011.11.24 11:09
Здравейте!

Моето мнение за хотела е крайно отрицателно! Тъй като проучих мненията в нета и те като цяло бяха много положителни, не се поколебах да резервирам именно там.
Периода на престой беше малко след приключването на Пловдивския панаир и хигиената беше под всякаква критика. Храната в ресторанта беше престояла и реално за хвърляне, но те я сервираха! Цените не са високи действително, но не струва дори това! Персоналът беше много муден и трябваше човек да се моли за да се свърши нещо-все едно не им се заплаща! Не бих посетила този хотел никога повече!
Мирослав Коев
отседнал Май 2009 за 1-3 дни с приятели
2010.03.15
17:07
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Аз самият не съм отсядал в хотела, но направих резервация в него за част от гостите на моята сватба. Беше по времето на Пролетния панаир и от всички хотели, в които звънях се наслушах на "цигански" номера, то не бяха двойни и тройни цени, приети и в последствие отказани резервации и какво ли още не. Но не и в този хотел. Тук се отнесоха страшно коректно, първоначално резервирах 10 стаи, след това увеличих бройката с още две, цената нормално беше завишена заради панаира, но все пак в нормални рамки, а и получих отстъпка "за количество". Персоналът беше учтив и разбран и комуникацията с тях беше удоволствие.
И най-важното, гостите ми бяха безкрайно доволни без изключение от обслужването и условията в хотела. Категорично бих го препоръчал на всеки решил да отседне в Пловдив.

MNOGO DOVOLNA
отседнал Септември 2008 за 1-3 дни с приятели
2008.09.24
13:57
персонал:чистота:услуги:
удобства:цена:

Удобно ново хотелче - уютно и свежо Перфектна комбинация на качество, място и цена. Не е лошо да сложите и сешоари. Хотелът е чист, поддържан, с панорамен асансьор, любезен персонал. Хубаво местенце.

Veronika Pavlova2009.10.03 09:28
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА ЛЯТО(2009) СИ НАПРАВИХ РЕЗЕРВАЦИЯ ЧРЕЗ www.booking.com ЗА ТОЗИ ХОТЕЛ И МИ ИЗЛЕЗЕ ПРЕЗ НОСА!!!
РЕЗЕРВАЦИЯТА БЕШЕ ПО ПОВОД КОНЦЕРТА НА СЛАВИ И КУКУ-БЕНД В ПЛОВДИВ(ТЪЙ КАТО СЪМ ОТ СОФИЯ И НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ЧОВЕКЪТ, С КОГОТО ЩЯХ ДА ХОДЯ Е ЧУЖДЕНЕЦ), КОЙТО НЕ СЕ СЪСТОЯ И АЗ СЕ ОБАДИХ В ЕКСПО ДА ГИ ПОПИТАМ ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ОТМЕНИ РЕЗЕРВАЦИЯТА. СЛУЖИТЕЛКАТА ПО ЕЛЕФОНА МИ КАЗА "НЯМА ПРОБЛЕМ" И АЗ СЕ ЗАРАДВАХ, ЧЕ НЯМА ДА СЪМ НАЗАД С 35 ЕВРО. СЛЕД ВРЕМЕ ВИДЯХ, ЧЕ ВСЕ ПАК ТЕЗИ 35 ЕВРО СА МИ ГИ ВЗЕЛИ ОТ КАРТАТА, С КОЯТО ПЛАТИХ В www.booking.com И ИМ ЗВЪННАХ ДА ПОПИТАМ ЗАЩО. ТОЗИ ПЪТ СЛУЖИТЕЛКАТА СИ БЕШЕ ВЕЧЕ "НАУЧИЛА УРОКА" И МИ КАЗА, ЧЕ СЪЖАЛЯВА, НО В КРАЙНА СМЕТКА НЕ МОЖЕ ДА МИ БЪДЕ ОТМЕНЕНА РЕЗЕРВАЦИЯТА. АЗ Й ОТВЪРНАХ, ЧЕ АКО МИ БЕШЕ КАЗАЛА НАВРЕМЕ, ВМЕСТО ДА СИ ГУБЯ ПАРИТЕ, ЩЯХ ДА ОТИДА В ПЛОВДИВ И ПОНЕ ДА СИ УПОЛЗОТВОРЯ ВЕЧЕ НАПРАВЕНАТА РЕЗЕРВАЦИЯ!!! ПОИСКАХ ДА ГОВОРЯ С УПРАВИТЕЛЯ НА ХОТЕЛА, КОЙТО МИ КАЗА, ЧЕ, ПОДЧЕРТАВАМ, НЕ БИЛО БЪЗМОЖНО СЛУЖИТЕЛКАТА ДА МИ Е КАЗАЛА, ЧЕ "НЯМА ПРОБЛЕМ" И МЕ ЗАПРАТИ ПОДЯВОЛИТЕ КАТО МИ "ПРЕДЛОЖИ" СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ, КОГАТО ХОДЯ В ПЛОВДИВ, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, ДА МИ "ПОДАРИ" ЕДНА "БЕЗПЛАТНА" НОЩУБКА В ЕКСПО. МИСЛИТЕ, ЛИ ЩЕ ЩЕ Е "БЕЗПЛАТНА"??? СЛЕД ТОВА МИ ЗАТРЪШНА ТЕЛЕФОНА.
НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ ПОВЕЧЕ...НЯКОЙ ИЗОБЩО В БЪЛГАРИЯ ИМА ЛИ ПРЕДСТАВА, ЧЕ "КЛИЕНТ" Е ТОЗИ, ОТ ЧИИТО ДЖОБ ИМ ИДВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ НЕКОМПЕТЕНТНИ СЛУЖИТЕЛИ??? И ЗАЩО НЕ СЕ СЕЩАТ, ЧЕ ГУБЯТ МНОГО ПОВЕЧЕ, СПЕСТЯВАЙКИ МОИТЕ 35 ЕВРО????
@ Veronika Pavlova2009.10.04 12:48
Много е неприятно когато хората не си знаят правата и задълженията, защото тогава се стига именно до подобни ситуации в които всяка от страните губи.

Условията за анулиране на резервация направена през booking.com гласят

"Ако желаете да прегледате, коригирате или откажете своята резервация, моля върнете се към имейла за потвърждение и следвайте инструкциите в него. Обърнете внимание, че може би ще бъде изискана такса за Вашето анулиране, съобразно с правилата на хотела за анулиране и в случай на неявяване. Препоръчваме Ви да прочетете тези правила внимателно, преди да извършите своята резервация."

И конкретно политиката за Експо Хотел Пловдив:

"При анулиране до 5 дни преди пристигане, такса не се изисква. При анулиране по-късно или в случай на непристигане, цената за първата нощ ще бъде изискана."

Ако горепосочената процедура е спазена и това не води до очаквания край, то може да се обърнете към своята банка за анулиране на транзакцията, като неоторизирана.


Други хотели в ПловдивЗабележителности в региона

Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.


rss    rss    rss    rss
RSS Абонамент

Bookmark and Share