пещера Магурата

 увеличи карта

Хотели в близост

къща за гости Вила Джун **
Белоградчик    14.7 км
хотел Ровно ***
Видин    36.4 км
хотел Вивал *
Видин    38.5 км
къщата на Петър Левски **
Берковица    70.5 км
къща за гости Ваня
Вършец    82.7 км
2020.09.21
03:16

На 20.09.2020 г. имахме удоволствието да разгледаме пещера Магурата.Успяхме да се включим в една много разнообразна група-хора с увреждания,възрастни посетители.Водачът-екскурзовод беше Майкъл Ванков.Бяхме участници в едно много приятно преживяване.Екскурзоводът ни разказа за забележителностите в пещерата,историята и през годините ,като постоянно поддържаше приятното настроение сред групата,даваше възможност да се включваме с въпроси по темите.Личеше си,че обича това,с което се занимава,че има познания в спелеологията и е изследовател по дух.В "Концертната зала" две дами от групата изпълниха ария от опера,звучеше много добре.Майкъл непрекъснато предупреждаваше за хлъзгави участъци,като проявяваше търпение,изчакваше групата,грижеше се за всеки от нас.Благодарим му за приятното преживяване!
Препоръки-Всички сме слушали и виждали снимки на скалните рисунки в пещерата.При създалата се ситуация и поради намесата на недобросъвестни посетители разбираме ,че мерките за затваряне на залите с рисунките са правилни.Би било добре,ако специалистите в областта популяризират снимките/Слънчевия календар например/ с по-подробни обяснения,които онлайн да са достъпни за всеки любопитен посетител.

2020.09.01
21:24

Силно разочарован от посещението на Магурата. Непрофесионална "беседа" и глупави коментари от страна на гида, а за капак не можахме да видим галерията с рисунките, която всъщност е единствената причина да посетя пещерата. Обяснението беше, че забраната е защото рисунките били "извандалствани". Нищо чудно, че това се е случило при такова безхаберно стопанисване.

2020.07.07
10:33

Здравейте, пиша тук с надеждата някой да спре безумието, на което бях свидетел днес в пещера Магурата.
Ще започна с това, че посетих пещерата с двама приятели от Германия - млади и образовани хора. Тъй като беседата беше на български помолих учтиво нашият гид за кратки паузи, за да мога да превеждам, все пак платих за трима души и забавянето от минута-две не би трябвало да е проблем. Единствената реакция на моята молба от въпросният гид - мъж в близка до пенсионна възраст, с две обици и безкрайно самочувствие, беше да ме изгледа с възмущение и пренебрежение, че му досаждам. Разбира се, пауза заради краткия ми превод не беше направена.
Трябваха ми 10 минути, след първите му две спирки с коментари, за да разбера, че нямаше и смисъл поради културния шок, който изживях слушайки съдържанието на така наречената” беседа” и липсата на каквато и да е компетентна информация в словесната безмисленост, която се изливаше.
Та... от това посещение разбрах, че момата на змея е дългокрака и красива като модел, всички пещерни образувания имат имена разбираеми за простолюдието - като Пешо и Гошо (или каквото там му беше името) - братята на отвлечената от змея мома модел, дядо Kоледа, Александър Невски или Белия дом - името се сменя от това какви са посетителите, Елхата, ааа забравих Езика на жената (прекрасен начин да възпитаме децата си какви са женските качества - не млъкват, та за това и името е такова) и т.н.
Относно рисунките - това което стана ясно беше календар със слънцето и 366 дни, до тук ок, но тук дойде веселата част - те (първите кора) познавали билките - вижте тук дяволската гъба, която ядяли, ефекта естествено води до мъже с ерекция и щастливите от то това жени танцуват около тях.
Разбрах къде са се крили партизаните, къде са лекували астматиците....
Гледах как децата вдигат стериопор оцветен като камък като в цирка... и т.н.
Не бих искала да коментирам начина на представяне, но бях смаяна от безкрайната посредственост и липса на ерудираност - чувствах се като в местната кръчма, където на просташки език се водят елементарни разговори.
Не чух никакви подробности за видове образувания (бяха само споменати сталактити, сталагмити и сталактони) геологични особености на пещерата, сравнение с други в Европа.
С две думи нищо свързано със спелеологията, което да ограмоти всички нас отишли там да почерпим знание от професионалисти. И не чух нищо сериозно за откритите рисунки.
За прилепите - били 8 вида + 4 приходящи, нищо че в дипляната, която ни раздадоха пише 5 вида на 2 страница и гостите ми ме попитаха кое е лъжа - казаното или написаното.. Приятелски съвет към приготвящите материалите - уеднаквете информацията която давате.
Всичко което видях е безкраен срам и позор за тези, които допускат това безобразие. Аз лично потънах от срам.
Забравих да спомена - в цивилизования свят - сталактитите не се пипат - за да не се натушава растежа им - тук гостите бяха поканени да топнат ръка за късмет...
Бог да ни пази от тази посредственост! И преди да влезнете - вижте кой ви е гид, за да не си отровите деня ако въпросното лице все още позори нашата нация.

2018.07.30
05:34

Здравейте! И аз да разкажа за нашето приключение "Магурата"... Аз и мои приятелки я посетихме на 25.07.2018, след продължително и напрегнато шофиране пристигаме в 13,10 там и касиерката ни взема по 10 лв за вход. След това рабираме, че екскурзовод няма да има, ако искаме такъв трябва да изчакаме до след 14 часа, когато очаквали група, но ще трябва да си доплатим по 5 лв. Екскурзовода бил само един и влизал само с групи. Но ако влезем сега и побързаме ще настигнем предните, най-вероятно е имала предвид предната групичка волно блуждаещи туристи, защото група с екскурзовод не видяхме. Та решихме да влезем сами - доста път изминахме до там. Няма по-лошо осветена пещера от тази (била съм в 7 пещери преди тази) - лампите те ослепяват, не виждаш къде стъпваш, доста хлъзгаво (бях с туристически обувки и в други пещери не съм се хлъзгала така). Сега някой ще каже "ами пещера е, нормално е да се хлъзга", да така е, но могат да се вземат мерки. Има едно място към края на прехода, там където се виждат образувания, оформящи нещо като градче, та там по стълбите мнооого внимавайте, защото е изключително хлъзгаво. Жена пред мен падна и доколкото разбрах си спука китката, аз също паднах, за щастие без повреди. На излизане - изненада - проливен дъжд. Влакчето се оказва, че работело само събота и неделя, но ... услужлив чичка с едно опелче ти предлага срещу 2 лв на човек да те закара до паркинга, където ти е оставена колата. Ноооо не може по-малко от 4 човека да вози и то след като намалее дъжда. Не се съгласихме, предлагам и вие да не го правите. И те така.... за мен това е най-безсмислено скъпата пещера, най-грубите служители, най-лъжливите (на хората, с които чакахме да спре дъжда им бяха казали, че вътре има група с екскурзовод, да бързат да ги настигат)...срещу тези 10 лв поне на входа някой да беше застанал да разкаже малко за пещерата (вярно, че има интернет и тн, но....). Пещерата сама по себе си е много хубава, но ......не бих я посетила отново. Знам, че нещата няма да се оправят с коментари по туристически сайтове, но все още не съм намерила организацията, която отговаря за пещерите.
Приятна и безаварийна разходка пожелавам!

2015.12.03
11:02

Здравейте в момента скалните рисунки могат ли да се посетят защото са ми много интересни и ако са затворени-сталакмити има във всяка пещера?

2015.12.03
11:00

Мога ли да попитам сега рисунките отворени за посетители ли са?2013.11.02
22:04

Здравейте, на 1.11 .2013г на връщане от Видин,с двама колеги посетихме Магурата. Останах Супер доволен, водачката ни показа, разказа и отговори изчерпателно на безкрайните ми въпроси.
Съжалявам, че бях предубеден от коментарите, които прочетох преди това. Смятам, че когато не се държим високомерно или като древните обитатели на пещерата, ще получим добро отношение и ще видите всичко, което Ви интересува. Препоръчвам да се ходи през седмицата, защото има малко хора. Събрахме се седем човека и съм убеден, че всички останахме доволни.

2012.05.01
22:50

Пещерата Магурата е демонстрация на величието на природата и лакомията и безхаберието на човека. На 29 май 2012 г. в 13.00 часа с мои приятели и още над 100 човека, били стотици километри път, влязохме в пещерата и бяхме безкрайно разочаровани от непрофесионализма на нашия екскурзовод, който би трябвало да ни води и разкаже туй-онуй за пет лева билетчето. Говореше на трима - четирима щастливци покрай него, а на 100-200 м. преди изхода ни каза да продължим напред сами. ЛОШО, МНОГО ЛОШО, ОТВРАТИТЕЛНО, НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ТОЧНИТЕ ДУМИ, ЗА ДА ИЗКАЖА РАЗОЧАРОВАНИЕТО СИ ОТ НЕПРОФЕСИОНАЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ХОРАТА СТОПАНИСВАЩИ ПЕЩЕРА МАГУРАТА.

cactus2012.11.09 11:23
На 03.11.2012г.със семейството си посетих пещерата Магура.Искам да изкажа своето огромно разочарование .Района около пещерата е занемарен .За екскурзовода -по добре да не говоря!Много жалко !Да самата пещера вътре е много величествена и красива.Най-голямата забележителност-скалните рисунки са затворени за посетители!Не получихме ясен отговор защо е така.Ако обичате разходки от този тип препоръчвам да посетите пещерите-"Дяволско гърло" "Ягодинска пещера"-прекрасен район -усмихнати хора -прекрасно обслужване!ХОРАТА КОИТО СТОПАНИСВАТ ПЕЩЕРАТА ИМ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ РАЗХОДЯТ ДО РОДОПИТЕ!СЪЩО ТАКА МОЖЕ БИ ОБЩИНАТА ИМА ВИНА!ЖАЛКО !
2011.08.26
16:43

Здравейте скъпи туристи!Искам да разясня няколко неща свързани с посещението на пещера Магура:
-много от Вас идват да посетят пещерата именно точно заради рисунките,които в момента са затворени(сигурна съм,че вече са ви обяснили,че рисунките се реставрират).Съжалявам,че ще Ви разочаровам,но няма такова нещо.Както вече на мнозина от Вас е ясно,че чрез символично заплащане можете да видите рисунките.Защо пак става въпрос за пари?Нека Ви кажа истината:РИСУНКИТЕ НЕ СЕ РЕСТАВРИРАТ.Г-н Емил Цанков заедно с "дясната му ръка"-Венци са измислили тези глупости.И това не е случайно.При желание от страна на туристите да посетят рисунките,г-н Венци казва,че те са заключени и може да се измисли вариант да бъдат видяни ако се събере някаква символична ''сумичка" около 2-3 лева на човек.Тогава всеки турист решава,че не е проблем да даде още 2-3 лв.,за да види рисунките,заради които в крайна сметка е дошъл.Добре,но замисляте ли се,че ако групата е от 50-60 човека,колко стават ако всеки даде по 2 лева?Нека ви кажа-120 лева само за една група(един автобус).А знаете ли къде отиват тези парички?И това ще ви кажа-в "джобчетата" на Венци,на Соня(жената,която продава билети за вход в пещерата) и на Емил Цанков.Та,това не е ли поредната кражба?Запитвате ли се колко автобуса минават на ден през пещерата?А колко ли парички си прибират по-горе споменатите личности?Защо позволяваме да ни правят на глупаци отново и отново?Нямат право да ни искат допълнително пари,за да видим някоя от галериите,след като вече сме плати билет за вход.Ако рисунките наистина се реставрират,няма как с пари или без тях да могат да се видят.Венци,спри да се подиграваш на хората,нямаш право да вземаш тези пари,това е подсъдимо.Мили туристи,събудете се,не давайте повече пари на тези измамници.Плащайки билет за вход,Вие имате право да разгледате всичко в пещерата,без допълнително да заплащате.Това е измислица на г-н кмета и "дясната му ръчичка",те прибират парите които Вие им давате,за да видите рисунките.Нещата никога няма да се оправят с подобен кметски наместник и протежета.

2011.08.08
08:29

zdraveite moeto poseshtenie na magurata mi ostavi samo loshi spomeni.zaplashtase bilet na stoinost 5 leva ma za kakvo zatova che vlizame bez pridrujitel i ne znaesh dali shte izlezesh .az s moeto semeistvo reshix me da vlezem zaplatixme bileta i s vlizaneto oshte na stalbite se podxlazna moiat plemenik za shtastie bez naranenie samo sled 2 min.se podxlaznax az pak kasmet no moiat godenik beshe sledvashtiat no tuk veche padaneto beshe strashno .s golemi maki izleznaxme ,gospojata na koiato platixme bileta ni predloji samo voda i se pribra v kabinkata si ne se posara dori da povika barza pomisht,nie neznaexme kakvo da pravim bolkite biaxa silni.triabvashe da slezem v grada i tam za kasmet popadnaxme na barza pomosht ,ospokoixani che niama schupvane .blagodaria na gospod che izlezoxme .moiat godenik e italianez toi xaresa peshterata ot internet i iskashe da vidi tazi prirodna krasota,no ostana potresen ot bezotgovornosta na ekipa koito raboti na peshterata.imame takiva krasivi mesta no opasni .

2010.10.03
20:08

Днес на връщане от Видин решихме да посетим пещера Магурата. Били сме много пъти през годините. Определено има разлика, но за съжаление не мога да твърдя, че промените са в правилната посока. На видно място е обявено, че групи влизат на кръгъл час. Входната такса е 5 лв за възрастни и 3 лв за учащи до 18г. Учудих се докато изчаквахме часа, че решетката на входа стои отворена (обичайно следва да бъде затворена и заключена до влизане на следващата група от съображение за сигурност, но явно тук имат друга визия по въпрса). Групата ни беше доста голяма - 15 - 20 човека. "Нещото" което ни придружаваще беше с по-скоро пъдарски отколкото с функции на гид. От него нищо интересно за пещерата не научихме. Това което правеше беше да подвиква по хората, че няма да ги чака цял ден. Излъга без да му мигне окото, че влакче ще ни откара от изхода на пещерата от към Рабишкото езеро до паркинга и, че това е безплатно (а се оказа, че трябва да се платят още по 1.50 за възрастни и 1лев за за учащи). Наблегна и на рекламата на фургончето при изхода,което предлагаше продукцията на изба Магура на зводски цени. Уведоми всички, че галерията с рисунките е в реконструкция и там се влиза само с разрешения на общинския кмет. Хора не ходете в тази пещера!!! Няма смисъл. Не знам кой я стопанисва, но който и да е има още много да се учи.

2010.07.04
21:10

На 2.07.2010 ние също отидохме до пещера"Магурата".За наше най-голямо съжаление всички ваши коментари до тук са самата деиствителност.През 15-20 мин.идваха коли с по 2 или 3 човека, всички бяха пускани самостоятелно, без споменаване за изчакване на други хора и влизане с гид.За около 1 час в пещерата влязохме 11 човека/по 2 и 3-ма сами/.Нима това не е група-11?На нито една друга пещера, където сме били/Леденика,Бачо Киро,Снежанка,Ухловица,Ягодинската и Дяволското гърло/ не е имало такова безхаберие към посетителите. На всички горе споменати пещери група е 5-6 човека.Налагало се е да почакаме 40-50 мин. но си струваше чакането-влизахме навсякъде с гид с желание за беседа и човешко отношение."Магурата" е изключение/в лошия смисъл/.

2010.05.23
07:36

ZDRAVEITE! POSETIH PE6TERATA I BELOGRAD4IK SAS SEMEISTVOTO SI! NE ZNAM DALI NQKOI 4ETE KOMENTARITE TUK SLED KATO NI6TO NE SE PROMENQ! TAKOVA TAPOUMIE I DEBELOO4IE RQDKO SE SRE6TA! VSI4KO KOETO PRO4ETOH I ZA EKSKURZOVODITE, I ZA PARITE, I ZA VLAK4ETATA E VQRNO! OPRAVDANIQTA NA SLUJITELITE SA SME6NI! NIKOI NE TI KAZVA, 4E ZALATA S RISUNKITE NE RABOTI! V SAMIQT GRAD POLOJENIETO E TRAGI4NO - NITO HOTELI, NITO ZAVEDENIQ, NITO OBLUJVANE! MOGA SAMO DA KAJA NA DEBELOGLAVCITE OT REGIONA, 4E AKO NE PROMENQT VSI4KO TOVA SKORO 6TE SE VARNAT NA NIVOTO NA SA6TESTVUVANETO SI - NAI BEDNIQ REGION V BG!
NE ZNAM DALI VAOB6TE IMA SMISAL DA PI6A TOVA, KATO SAM SIGUREN, 4E NI6TO NQMA DA SE PROMENI!

2010.03.21
21:09

днес бяхме на разходка в пещера магурата.Определено пещерата си заслужава да се види,като изключиме това,че хората които трябваше да ни разведат в пещерата ги мързеше да си мръднат пръста и нямаха никакъв интерес да ни вземат парите.Стоят си и само се оправдават с кмета и измислят разни глупави истории, че общината им прибирала всичките пари което нас изобщо нени интересува.Ние просто искахе да има човек които дани обясни по нещо за пещерата да влезе с нас и да ни разведе в пещерата но така и непожелаха въпреки ,че чакахме 1 час при което час от хората които се бяхме събрали влязоха сами но ние си казахме ,че ще чакаме.Имаше две жени англичанки с един мъж които беше влизал много пъти в пещерата и щеше да обяснява на англичанките за пещерата но на англииски ние не разбираме англииски но човека се оказа добър и ни предложи да ни обясни и на български.Останахме много доволнии благодарни на този човек защото ако небеше тои нямаше да разбереме нищо от пещерата.

turista2010.03.21 21:32
Не само в Магурата е така, като бях в Леденика отношението към посетителите беше същото. Някои хора просто ги мързи да гледат, което е пагубно за така или иначе страдащия ни туризъм.
2010.01.02
20:20

Посетихме пещерата Магурата на 02.01.2010. Платихме вход по 5 лв. За продукта който предлагат е пладнешки грабеж - нямаше никакъв екскурзовод, отношението на касата беше лошо. Ако сте решили все пак да посетите пещерата си вземето нещо за хапване и пийване, тъй като там нищо. В Белоградчик също няма кръчма, в която да се хапне. Единтсвеното място, където може да се хапне е крайпътното заведение на излизане от Белоградчик към София. Препоръчваме ви предварително да си намерите сами информация за пещерата.

2009.11.29
17:50

Вчера бяхме на Магурата. Бяхме само трима аз, съпругата и майка ми. Екскурзовод нямаше. Казаха ни, че в 12часа ще има група, ако искаме да изчакаме. Не ни се чакаше тъй като сме от Стара Загора и трябваше да се прибираме. Водихме си и домашното куче и много учтиво ни казаха, че и то може да влезе. На влизане в пещерата един от гидовете се връщаше от към изхода заигра се с кучето и започна да ни обяснява това онова по пещерата разбира се. Много добър и сърдечен човек. Само за първата зала ни говореше, но стига. Аз мисля, че не е ли по добре организацията да се направи като в ягодинската пещера. Събира се група и през два часа да влизат с един от гидовете. Колкото посетители има толкоз.


съпругата майка и Лиза на най големия сталактон
2009.09.11
19:48

Здравейте! Преди известно време работех на Магурата като гид, условия като тези да влизаш сам ако няма група са измислица на работещите там поради причината, че не им се занимава за двама души да влизат.
Не знам кой работи сега там, но предполагам, че са същите хора.
Искам да кажа на хората, които са избрали това красиво място за своята почивка когато отидат там да се подготвят за лошо отношение - да бъдат излъгани и ограбени.
Изисквайте документ за парите, които давате.
За прехода в пещерата си има регламент и тои трябва да бъде
спазван

2009.08.02
20:07

съгласна съм с всичко, което прочетох като коментар.мога соамо да добавя, че освен таксата ми поискаха един лев за екскурзовод.казахч.,че не желая, но касиерката каза ,че групата тръгва след 10 минути и трябва да платя. заплатих, но документ не пилучих.левчето отива .....в пещерата продължи недоумението ми. така наречената екскурзоводка препускаше напред из залите без да изчаква групата да се събере. не чух и дума от "беседата й".ами ако някои от последните се беше подхлъзнал или нещо друго?!никой не се поинтересува колко души влязоха ио колко излязоха./Бяхме около 30.Преброих тези,които се качиха на прословутото влакче/.Посетих пещерата на 29.07.2009г. Донж тези, от които зовиси по-добрата организация на обекта четата тези коментари!

2009.07.30
10:55

-БИХ ПОСЕТИЛ ПЕЩЕРАТА ОТНОВО САМО,АКО СМЕНЯТ РЪКОВОДСТВОТО,ЕКСКУРЗОВОДИТЕ И ОРГАНИЗАЦИЯТА.На 08.07.2009 в 13:50часа бяхме на касата и си купихме билети по 5.00лв.и от изхода на пещерата до паркинга до входа имало транспорт.Казаха ни,че в 15:00 ще влиза новата група-сега имало друга група(Предния ден бяхме в Леденика-билета беше-3.00лв.и като се съберат 5 човека екскурзовода е безплатен и организацията беше същата-едната група влиза, като излезе другата).Учудването ни в 15:00 беше,че се събрахме около 10 човека и трите екскурзоводки,касиерката и един господин(които през цялото време само пушеха цигари-една от друга)ни изненадаха с искане да съберем 5.00лв.за лекцията и придружаване в пещерата.Някои не се съгласиха и господина ни каза-лампите са светнати-спасявайте се(а имаше и семейство с три деца).Разгледахме я,естествено без залата с рисунките,за която казаха,че се реставрира(лично отидох до заключената врата на залата и видях синджира с които беше заключена-беше с два пръста ръжда-просто няма реставрация).Успешно излязохме(слаба богу тока не спря)от изхода,но там ни чакаше нова изненада-транспорта до паркинга(едно атракционно влакче,което на няколко пъти ни прекара през клони и храсти),където бяха колите ни се заплаща по 1.50лв.на"човече"(болен се...на легло)- ПЛАТИХМЕ СИ...но изненадите не свършиха.На разклона с главния път влакчето спря и шофьора каза-"дотука,на паркинга много трудно правя завой"-нагоре-пеша. ТРАГЕДИЯ ЗА НАШИТЕ ЗАБЕЛИЖИТЕЛНОСТИ...

2009.07.04
19:17

На 1 юли 2009, сряда след обяд аз,съпругата ми и двете ни дъщери посетихме пещера "Магурата". Бяхме изненадани че ше ни пуснат сами, без екскурзовод. Двете служителки ни казаха че така практикуват с отделни посетители, а само групи се придружават от екскурзовод, успокойха ни че това е нормално и че това е най-уредената пещера в България. Жена ми попита: "Ако се забавим и не излезем скоро, ще ни потърсите ли?" "О,да-каза служителката - но нищо няма да се случи". Наистина вътре, когато влязохме имаше светещи гирлянди, които осветяваха пътя и ние поехме по него. Когато стигнахме към края /пещерата е дълга 1600 м/ в последната зала, изведнъж тока спря. Стана тъмно и страшно, бяхме сами на десетки метри под земята, далеч от всякакви хора на най-тъмното и влажно място. Тогава помолихме Господ Исус Христос за помощ, извадихме мобилните си телефони и със светлинта от тях поехме бавно назад. С Божията Помощ след около 25-30 минути излязохме наван. Бявхме гневни,донякаде уплшени и накрая шокирани и от държанието на двете служителки, които спокойно си говореха и дори бяха изненадани когато ни видяха. Изненада ни също и факта че и друг път се е случвало спирането на тока в пещерата,както и през последните дни когато всеки ден имаше дъждове с грамотевици-без да сме предупредени и подготвени за това. Нямам думи за всичко което стана. Задавам си въпроса какво и беше наи-уреденото на тази пещера/няма ли вазмойност да се постави един авариен генератор който да подържа светлината за около 30-40 минути докато баде напусната пещерата/, каква е отговорността на хората които работят там/само за събиране на входната такса ли-или трябваше да дойдат и да ни посрещнат/, има ли въобще някаква организация и грижа за човека там. Ами ако там бяха болни или възрастни хора,или хора със фобии,или ако нямахме и светлината на мобилните си телефони,ами ако пускането на тока се забави /температурата е 12 градуса в пещерата и може човек да изпадне в хипотермичен шок/ ами ако в тъмнината се подхлазнеш или объркаш. Мисля си че не само служителките които бяха там не са си задавали тези вапроси, но и самите управници и ръководители на този обект. Така че уважаеми приятели и любители на природната красота и на забележителносттите на страната ни /наистина това което видяхме беше интересно/ трябва добре да знаете че освен наслада от природата може, поради липса на организация и поради върховна степен на безотговорност да изпаднете във доста опсана ситуация, посещаваики Пещера "Магурата". Нека Бог Ви пази.

2008.10.12
10:13

Когато ние посетихме пещерата на 21.09.08 г. нямаше екскурзовод и ни пуснаха да влезем сами. Естествено не можахме да се ориентираме и не видяхме скалните рисунки. А ние бяхме дошли предимно заради тях. Пещерата ни хареса с огромните си размери и другите красоти в нея, само да имаше по-добра организация.Bookmark and Share