Крепостта Букелон при с. Маточина

 увеличи карта

Хотели в близост

къща за гости Тунджа ***
с.Срем    23.8 км
хотел Джордж ***
Свиленград    30.1 км
хотел Сакар ***
Тополовград    31.4 км
хотел Диана ***
Елхово    36 км
хотел Фантазия **
Любимец    38.6 км
2008.11.09
00:06

Всички в този район я наричат Балдуиновата кула, защото според предаваните от поколения истории, точно в тази крепост, най-напред е затворен Балдуин Фландърски след разгрома му .......

2008.09.25
16:30

Село Маточина се намира на около 20 км от Одрин (Адрианопол) и това е мястото, край което цар Калоян разполага войските си в подготовка за бой с обсадилите Адрианопол кръстоносци на Балдуин.

На 13-ти Април Калоян с отряд лека конница провел разузнаване с бой. По десния фланг е разположена тежката пехота, а по левия - тежката конница. Леката конница на куманите Калоян изпраща да дразни противника с чести нападения.

На 14-ти Април кръстоносците не издържат и се втурват след тях и така цялата рицарска армия попада в поставения капан. Рицарите са разбити, а императорът им е пленен и отведен в Търново.

Така въпреки че битката остава в историята като Битката при Адрианопол, ключовите сражения се водят край града, а не под неговите крепостни стени.

2008.09.25
15:36

здравейте! Нправи ни впечатление,за това което сте публикували,че битката с цар Калоян е в местноста до с.Маточина,а в интернет намерихме материали в които пише,че е станала до Одрин.Може ли да ни кажете с точност къде е станало това събитие?
Благодаря ви предварително!Bookmark and Share