Калофер - родния град на Христо Ботев

 увеличи карта

Хотели в близост

семеен хотел Бай Георги
Калофер    0.1 км
къща за гости Цуцова Къща ***
Калофер    0.1 км
вила Еделвайс *
Калофер    0.1 км
къща за гости Чардака **
Калофер    0.1 км
хотел Райски кът **
Калофер    0.1 км
2009.05.10
00:00

Миналата година когато се връщах от лятната почивка реших да избегна големия трафик за София и минахме по т.нар. подбалкански път, който през лятото предлага и доста по приятен хоризонт от кoмините на ТЕЦ-те край Стара загора.

Когато стигнахме Калофер решихме да си направим кратка почивка и се разходихме из градчето, което както се вижда от снимките е изключително спокойно и красиво. Това е от местата, които като посетиш и почваш да си представяш как може да се преместиш да живееш там някой ден Още повече впоследствие разбрах, че предците ми по майчина линия, няколко поколения назад във времето всъщност са живели в този край. Но стига сантимент.

Искам да отбележа, че много приятно впечатление ми направи колко добре стопанисвана е къщата на Хр.Ботев музей (на снимката), както и самата експозиция.

Естествено качихме се до паметника, стъпалата изглеждат повече от колкото са, а горе пък освен туристи се разхождаха и кончета и козички

Еко пътеките за съжаление нямаше време да ги порбваме, но знам че по принцип едни от най-популярните и достъпни туристически маршрути в Стара планина започват именно от Калофер.


2009.05.01
14:06

В Калофер изкарахме 3 страхотни дена.Къщата-музей на Хр.Ботев е много хубава.Всъщност,тя е била изгоряла и възтановена по спомените на ген.Ботев.Видяхме и първото училище,създадено от бащата на Хр.Ботев.Разходихме се и до женския манастир,който е много добре подържан и много хубав.Има много мили монахини.В центъра на висок хълм,се издига и паметника на Хр.Ботев,от където се вижда красив панорамен изглед на града.В града има няколко църкви,една от тях е св.Архангел Михаил.Всички църкви са в гръцки стил,отвътрешната страна.Поне така мисля.Има доста заведвния и кафенца.Особенно заведение Камелия е много добро.Има междуградски транспорт,които е много удобен,за Карлово и Сопот.Хората са гостоприемни и приветливи.Има и еко пътеки,за разходки в гората.Също така има и конна база,от кадето може да се вземат коне и да се разхождате,разбира се с водач.В центъра се намира информационния център по туризъм на града.


паметника на Хр.Ботев женския манастир една красива възрожденска къща изглед на града
2008.05.30
10:52

МНОГО хубав манастир и град mnogo mi xaresa manastira postroen na ku6tata na botev mnogo xubav manastir jalko 4e nemoga da doida da go vida 4 mnogo otdavana ne sum go vijdalaBookmark and Share