Средновековната крепост Овеч край град Провадия


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-05-29 13:05

Крепостта Овеч, която е издигната източно от град Провадия на планинското плато Калето е едно от най-старите укрепления в България. Според всеобщото мнение тя е издигната като защита на Византия от атаките на прииждащите от север племена.

Овеч заема достойно място в нашата многовековна история, но най-голяма роля в нея играе по времето на Второто българско царство. Тогава крепостта значително се разраснала и достигнала своето най-голямо величие и мощ. Също така нейното местоположение било много стратегическо, заради близостта й до първите ни две столици – Плиска и Преслав.
Самият Овеч множество пъти е попадал в ръцете на византийци и турци и е ставал тяхна жертва. Важна част от неговото минало е годината 1366, когато тук по нареждане на цар Иван Александър са затворени маршалът на Бургундия и рицарите на Амедей Шести Савойски. След като България попаднала под османско робство, укреплението почти запустяло. И така към средата на 16 век останало напълно необитаемо, а местните започнали да се установяват на мястото, където днес се намира град Провадия.

В наши дни от крепостта не е останало много, но то е достатъчно, за да разберем колко важна е била и колко могъща. Все пак толкова време е оцелял старият дървен мост, които свързва укрепителното съоръжение и платото Табиите. Неговата обща дължина е 141 метра и наскоро той е бил изцяло реставриран. Тук могат да се видят и голям брой кладенци, служещи за събиране на вода, най-уникалният сред които е дълбок цели 80 метра, както и останки от каменните стени. Също така мраморните колони на Омуртаг, стражевите кули и главната порта са сред малкото запазени постройки.

От Овеч се разкрива една чудесна гледка към заобикалящата го природата и към съвременното градче. Със сигурност няма да направите грешка, ако го включите във вашата туристическа обиколка и отделите малко време за една невероятна среща с история ни.

крепостта  Овеч крепостта  Овеч крепостта Овеч крепостта Овеч
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.