Златна Прага - бижуто на Европа


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-05-25 23:40


Да се срещнеш с Прага означава, че си се озовал в един от най-прекрасните градове в цяла Европа. Чарът и магнетичността на това място са несравними, вълнуващи и запомнящи се.
Тук по-идеален начин се преливат традициите и културата на старинната епоха и модерния свят. Прага е едно удивително съчетание от барок, готика, ророко, романтизъм, вековна красота и приказност. Разположена е на бреговете на река Вълтава в провинцията Бохемия, Чехия.

В цялата атмосфера на града се носи неуловимия дух на миналото и пълното му с премеждия съществуване. Събрал в себе си толкова много историческо, духовно и културно наследство, днес той се превръща в арена на няколко епохи съжителстващи на едно място.
Няма човек, който да не остане пленен от съвършенството на Прага. Дори великият Моцарт, който е роден в Залцбург, Австрия е останал смаян от великолепието й и е вдъхновила голяма част от творбите му.

Животът тук никога не затихва. Ден и нощ е пълно с хора и тълпите от народ никога не престават да прииждат. И това не е никак странно, предвид многобройните възможности за съчетаване на приятното с полезното, които Прага разкрива пред тях. Няма спор, че първото,с което туристите биват пленявани е забележителната архитектура на целия град. Всяка една сграда, всяка една улица и кътче изглеждат уникални.

Идвайки тук няма как да пропуснете да посетите т.н. Стар град, който е част от центъра и където са живеели и първите заселници. Към 14 век император Карл Четвърти нарежда той да бъде разширен и така около него се оформя един “нов“ град, като двете части са разделени от улица „На Пржикопе“ . Най-известните туристически атракции, които спадат към него са Староместкият площад, намиращ се между Вацлавака и Карловия мост. На площада е издигнато старото кметство, прочуто с кулата с астрономическия часовник и готическата църква Дева Мария пред Тин, изцяло завършена през 15 век. Интересното е, че тя е главна църква за района от 14 век до сега. Карловият мост е прочут исторически мост, който свързва двата бряга на река Вълтава. Строежът му започнал през 1357 година и приключил в началото на 15 век. Той е дълъг около 516 метра и целият е осеян с множество статуи и скулптури на светци в бароков стил. Каменното здание директно ви отвежда и до крепостния дворцов ансамбъл, високо издигащ се на хълма над реката, наречен Храдчани.

От източната страна на Вълтава се шири т.н. Малък град, характеризиращ се с много тесни и стръмни улички и с напълно автентичния си външен вид. Замъкът е бил резиденция на чешките владетели от 10 век нататък, а от 1918 година на президента на Чехия. Към двореца принадлежи и една от най-големите и внушителни катедрали в света, чието построяване започнало през 14 век и продължило до към края на 19 век. Нейните високи кули се забелязват от много далече и тя е един от най-значимите символи на Прага.

Пожелавам на всеки един, който някога има възможността да дойде тук, едно истинско и незабравимо изживяване!
   Bookmark and Share
2010-08-12 03:38

Много добро описание на Прага! Два пъти съм посещавал този прекрасен град, като последният път беше през 2008 г. с приятели. Особено впечатлен останах от Карловия мост със статуите и Храдчани (изгледа оттам към града и река Вълтава е невероятен). В последно време се появиха и доста евтини полети от България до там, така че определено си заслужава екскурзията.Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.