Замъкът Хоензалцбург - символът на Залцбург


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-05-22 13:52

Замъкът Хоензалцбург е един от най-красивите и известни замъци в цяла Австрия. Той се слави със своя уникален облик и неповторимост. Построен на най-високото място в град Залцбург, той величествено се издига над него и привлича от далече любопитство на туристите.

Дворецът е най-голямата укрепена крепост в Европа и един от най-забележителните на стария континент. Тясно свързан с отминалите рицарски традиции, днес той е запазен почти непокътнат в своя автентичен вид.
Появата му датира от 1077 година, като негов създател е архиепископ Герхард фон Залцбург. По-късно укрепителното съоръжение е допълнително разширено от император Конрад Първи, а към 15 – 16 век е преустроен в сегашните си размери. Около средата на 16 век Хоензалцбург е превърнат в затвор и продължава да бъде такъв още няколко века. Но днес той е един забележителен и интригуващ музей, който ни разкрива много от историята му и миналото на града.

Интересно е да се каже, че крепостта на практика нито веднъж не е била превземана. Заради своето недосегаемо стратегическо място, тя е оставала непостижима цел за не един и двама велики владетели, като например германския император Фридрих Барбароса.

Днес достигането до самата крепост не е толкова трудно, колкото е било някога. Изкачването става посредством малък лифт, който има няколко кабинки и само за няколко секунди сте вече горе. Озовавайки се там за миг може да се върнете няколко века назад, виждайки опушените стени от времето и студения камък на мощното здание.
От Хоензалцбург се открива една пленителна гледка към целия град и особено към неговата стара част, която е така известна със своя архитектурен барок облик. Незабравимо усещане е да стоиш на самия ръб на скалата, високо в обятията на безкрайния простор и да виждаш всичко пред себе си. Красиво е и никой не би оспорил това. А когато падне нощта и навсякъде грейнат хиляди светлинки, всичко изглежда толкова очарователно и романтично, че човек не може да спре да се любува на гледката.
Разходката из замъкът ще ви отнеме близо 2 часа и със сигурност много ще ви хареса.

Препоръчвам ви да дойдете тук, ако някога ви се отвори възможност, защото всичко това просто си заслужава!

гледка към замъка дворецът част от стената му нощен Залцбург
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.