Град Елена в полите на Стара планина


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-05-15 22:48

Елена е разположена в Северна България и се намира в област Велико Търново. Тя е един от най-живописните и красиви градове в страната. Прострял се на широко в полите на Стара планина, Елена вдъхновява със своята потайност и магнетичност.

Всичко наоколо е потънало в безмълвна тишина и спокойствие, сякаш животът е застинал с векове пред истинската прелест на Балкана. Навсякъде се носи кристално свеж възхух, който пронизва дробовете. В далечините се реят високи и хълмисти била, огромни поляни отрупани с цветя и гъсти и вечни гори.

Тук можете да видите и удивителната архитектура на стария град, с неговите малки и забележителни къщички и стръмни калдаръмени улички, които го правят още по–чудесен.
Множество мистерии крие този Еленски Балкан, много истории са останали забулени в тайна. Но всеки ден той ни разкрива по нещо ново с шума на листата, полъха на вятъра и гласа на птичките.

Жителите на градчето има много неща, с които могат да се гордеят. Едни от тях са църквата „Свети Никола“ построена още през 16 век и храмът „Успение на Пресвета Богородица”, които се намират в един и същи двор. Създадената през 1812 година от неизвестен еленски майстор стара Часовникова кула, също е един от местните символи. Тя е издигната на най – високо място в селището, за да може да се вижда от всякъде.

В никакъв случай не трябва да пропускате Даскалоливницата, което е първото класно училище, основано през 1843 година, музеят по Палеонтология и къщата – музей на Иларион Макариополски, който е известен български духовник.

Друга голяма атракция за посетителите на Елена са и Петте Разсуканови къщи, които всъщност представляват пет долепени една до друга постройки с общ покрив. Те са построени през 18 век от хаджи Димитър Разсуканов за неговите петима сина. А непосредствено до тях се намира другата еленска светиня, църквата “ Рождество на Пресвета Богородица”.

Всичко това си заслужава да се посети и със сигурност ще ви остави един прекрасен спомен.


гледка към Елена Часовниковата кула Разсукановите къщи църквата „ Свети Никола“
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.