Красивият български град Калофер


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-05-11 23:11

Град Калофер е разложен в южната част на Стара планина и е възникнал още в далечния 16 век. Точно над него величествено се издига най – високият връх в обширната планина, а именно връх Ботев.

Като всяко едно възрожденско селище и това си има своята интересна история и дълбоки следи, които тя е оставила в него.

Древна легенда разказва, че някога тези земи били обитавани от шайка български хайдути. Те не се страхували да обират всеки един турски керван, имал нещастието да мине оттук. Султанът множество пъти правел опити да хване разбойниците, но без никакъв успех.

В крайна сметка той се принудил да се споразумее с тях, като им позволил свободно да заселят местността и да основат свое селище, но при условие, че те не нападат преминаващите оттук кервани. Така след време бил създаден Калофер, като бил наречен на името на главния войвода, който се казвал Калифер.

Най-процъфтяващия занаят, който се развивал тук бил производството на гайтани. Той спомогнал много за оформянето му като град от нов тип и не случайно си спечелил прозвището Алтън Калофер, което означава Златен Калофер.

В наши дни местните продължават ревниво да пазят и почитат традициите, оставени им от предишните поколения. Тук има множество ателиета, които продължават да правят Калоферска дантела, която е така известна в цяла България със своята финост и изящество.

Градчето има прекрасна архитектура и много красиви стари къщи, повечето от които са запазени в своя първоначален вид. Всички те напомнят за романтичността и величието на отминалото време.

Много голяма част от забележителностите в селището са посветени на българския поет и революционер Христо Ботев. Такива са Националният музей, който е разположен в парк Ботев и се състои от родната къща на бележития българин и зала, в която има всякакви вещи и предмети на него и семейството му и разказваща най – подробно за живота му и незабравимото му дело. А училището, в което той се е изучил днес е превърнато в музей.

Калофер също така се слави и със своята прелестна природа. Множество пътища се кръстосват оттук, които могат да ви отведат до забравени, пусти и необикновени места, които ще обикнете още от първия път, в който ги зърнете.

къщата на Христо Ботев площадът в Калофер гледка към градчето типичната  архитектура на къщите
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.