Китното селце Делчево в Пирин планина


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-05-07 14:57

Дълбоко в просторната прегръдка на Пирин планина, на високо измежду стръмни склонове и безкрайни поля се намира село Делчево. Китното селце гордо се нарежда сред онези места в България, които още докато ги видиш започват да ти говорят за далечното, безвъзвратно отишлото си изконно минало.

Делчево е разположено на 9 км. от град Гоце Делчев и на 18 км. от границата ни с Гърция. Селцето е образувано още през 17 век, като тогава се наричало Юч Дурук. Едва през 1934 година получило днешното си наименование, като взело името на смелия български революционер Гоце Делчев.

Повечето от постройките и къщите тук са издигнати в периода 19-20 век. На пръв поглед всички те много си приличат, но всяка една от сградите носи своя необикновен дух и очарование.
Построени са върху каменни основи, в повечето случаи на два или три етажа с чардак и бели стени, с множество прозорци по тях. Те са събрали в себе си типичните за онова време архитектурни традиции и решения, на които днес спокойно можем да се наслаждаваме . На места дори някои от малките къщички изглеждат все едно вдълбани в скалите, а това няма как да не направи впечатление на човек.
Стръмните и тесни калдаръмени улички, виещи се нагоре – надолу по склоновете на планината ще ви потопят в света на старинните ни традиции и култура, които са били неизменна част от ежедневието на всеки един българин, живял през годините на Възраждането.

Днес тук в селището се е съхранил един удивителен ансамбъл, състоящ се от 30 красиви възрожденски постройки, като повечето от тях са обявени за паметници на културата.

Местността сред която се шири Делчево се слави със своята завладяваща тишина и спокойствие, и усещането на застинал живот с хиляди години. Наоколо се чува само нежната песен на птичките, полъха на свежия планински вятър и шума на листата – просто едно съвършенство!

село Делчево село Делчево село Делчево село Делчево
   Bookmark and Share
2010-05-11 20:38

едно красиво място, спокойно и чисто. имаш усещане, че си близо до боговете непременно трябва да го посетите, цените са ниски, а продуктите са екологично чисти, произведени от местните хора.

снимка от Делчево снимка от ДелчевоВсички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.