Самоводската чаршия в град Велико Търново


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-04-24 12:43

Легендата разказва,че преди много, много време търговци и занаятчии от село Самоводене ходели в Търново, за да отварят там свои малки магазинчета, работилнички и дюкянчета и да продават своята стока. Всички те се събирали на една единствена улица, която по-късно била кръстена на тяхно име – Самоводска чаршия.

Тя била създадена през 60 – те години на 19 век и било място, където животът кипял с пълна сила – денем майстори и занаятчии работили усърдно , а нощем хановете били пълни с хора, дошли тук да се забавляват и разпуснат.

Самоводската чаршия е разположена в старата част на града. И до сега много от къщите са запазени в своя първоначален вид или са реставрирани и съвсем ясно говорят за своя възрожденски произход. Непокътнати са останали и стръмните калдаръмени улички, които са пълни с малки магазинчета, където се продават сувенири и красиви изделия от дърво и керамика.В някои от постройките се помещават занаятчийски работилници, в които работят ножари, грънчари и кожари и които продължават да развиват традициите на предишните поколения.

Сама по себе си Самоводската чаршия представлява едно усещане за миналото, едно завръщане към бита и нравите на предците ни, към техните истински ценности и стремежи.
Всичко наоколо ще ви потопи в един свят, пълен с много любов, вяра, народен дух и саможертва .

Сигурно доста често ви се е случвало да чувате за Къщата с маймунката и сте искали да я видите. Е, това е правилното място, където може да я търсите. Тя е издигната от прословутия майстор – строител Кольо Фичето и се нарича така, заради малката фигурка на маймунка, намираща се точно над главния вход на сградата. Външия облик на къщата е доста внушителен и почти никъде в страната ни не се среща такъв вид декорация на целите стени.

По тясната и каменна Чаршия се намира и ханът на Хаджи Николи, който също е построен от Фичето през 1858 година. За съжаление обаче днес може да се разглежда само от вън, защото преди време е станал частна собственост.

Няма как да не споменем и родната къща – музей на известния български писател Емилиян Станев, която също е разположена в архитектурния комплекс.
Посещавайки дома му, той ще ви потопи в интригуващия и вълнуващ живот на Станев и ще ви разкаже много за неговия достойно извървян житейски път.

Чаршията е едно много интересно и вълнуващо място, което си заслужава да се посети. В наши тя е превърната в музеен обект в старата ни столица.


Самоводската чаршия хан Хаджи Николи Къщата с маймунката из Чаршията
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.