Свети Тома или островът забулен в мистерия


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-04-20 15:12

Свети Тома е остров разположен на нашето родно Черноморие . Той е един от общо петте острова, които се намират по него. Простира се на обща площ от 12 декара на юг от Созопол и става част от резервата Ропотамо през 1992 година.

Другото название, с което е известен е Змийският остров. Може би ще се запитате защо? Отговорът е риторичен.

Преди много време тук е имало малък параклис, който е носел също името Свети Тома, но до днес не е останало нищо от него. В наши дни почти цялата територия е заселена с водни змии, чиито брой е изключително голям. Те обаче се хранят само с риба, която си набяват от заобикалящите Свети Тома морски води.

Въпреки това той е опасно място за посещения от хора, затова и идването е забранено, но не само заради змийските му обитатели, но и заради труднодостъпната му местност.

Назъбените скали, стръмните и опасни склонове и буйната и гъста растителност са едни от вечните му жители. Тази малка джунгла е недокосвана от човек от доста отдавна, със сигурност още много дълго време ще бъде така.

Преди повече от 70 години по нареждане на цар Борис Трети, тук били донесени и посяти кактуси чак от ботаническата градина в Братислава . Бодливите растения могат да се видят и сега да виреят на това място. Почти целият остров е обрасъл с тях, което го прави още по-плашещ. Но те са изключително красиви, когато разцъфват, защото са от вида Опонция и се характерират с големи и жълти листа.

Интересното е, че Свети Тома е единственото кътче в страната ни, където свободно виреят диви кактуси.

Между неговите обитатели, можем да споменем също и 250 - те вида птици, като по-голямата част от тях са в списъка на Червената книга.

Към територията на Змийския остров е причислена природната забележителност Маслен нос. Той заема трето място по-големина на българското Черноморие.

Много легенди се носят за местността, много предания свързани с историята й се разкават от местните . Най-интересната от тях свързва Свети Тома със старо свърталище на морски пирати. Тук те пазели своите богатства и съкровища, които заграбвали от невинните хора.

Може това да е истина, а може и да е просто една приказка, породена от човешкото въобръжение. Но не ни остава нищо друго, освен да гадаем.

остров Свети Тома Змийският остров гледка към острова дивите  кактуси
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.