Дряновският манастир - едно бягство от реалността


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-04-19 17:16

Дряновският манастир се простира сред един малък рай, намиращ се между реките Дряновска и Андъка. Той е само на 5 км. в югозападна посока от град Дряново и на около 15 км. от старата ни столица Велико Търново.

Местността, където се шири обителта се слави със своите невероятни природни феномени , високи и стръмни скали, множество уникални релефни образувания, пещери и богат на растителен и животински свят живот.

Манастирът води началото си от периода на Второто българско царство. Той е създаден при управлението на цар Калоян. Интересното е, че първоначалното му местоположение било там, където днес се извисява грамаден паметник в самото начало на отбивката за храма.

Той на два пъти е разрушаван от турските потери. Поради тази причина през 1845 година след второто му изравняване със земята, е възстановен на днешното си място.

В миналото тук е било едно от местата, където ревностно са се пазили духовните и религиозни ценности на българския народ и са се съхранявали изконните български традиции и култура. Много хора са намирали спасение и защита от гонещите ги османски войници.

Отвън храма изглежда много красив и забележителен. Всичко наоколо излъчва мир и спокойствие, сякаш душата на човек може да намери истинска утеха . Мястото е много приятно и уютно и действа наистина отпускащо.

Вътрешният интериор на Дряновския манастир е пленителен и вдъхновяващ. Навсякъде се реят пищно украсени стени със сцени от библейски сюжети, невероятно изрисувани икони и изящни орнаменти.

Точно зад църквата се откроява една неповторима гледка към прелестите и красотите на това малко кътче. Тук можете да си направите една прекрасна разходка , да се полюбувате на очарователната ни природа и да разгледате известната пещера "Бачо Киро", която се намира много близко.

Манастирският комплекс е едно чудесно място за отдих и почивка. Тук предлагат места за хранене и спане, така че ако искате да се откъснете за известно време от проблемите, това е вашето идеално решение.

Дряновския манастир Дряновския манастир поглед към храма и отново обителта
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.