Кратко пътуване до село Боженци


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-03-28 23:00

Тръгнала Божана да бяга от Търново, подгонена от турските потери да търси спасение някъде другаде за себе си и своите 9 сина. Дълго вървяла, дълго се скитала из пустите и тревясали поля, докато най-накрая не стигнала до едно малко поточе, заобиколено от красиви цветя и безкрайни хоризонти и не спряла да почине заедно със своите чеда. Тя била толкова пленена и очарована от спокойствието и красотата , които се реели наоколо, че решила те да останат тук и отсега нататък на това място да градят своя нов дом.

След време се образувало малко селце, което носело нейното име- Боженци.

Такава е легендата за произхода на това толкова магнетично и китно кътче от нашата България, тихо сгушило се сред несметните и покоряващите прелести в полите на Стара планина. Наоколо можете да видите една изключително
живописна природа, включваща високи и остри била, гъсти гори, безбродни поляни и уникални пейзажи.

Боженци се слави из цялата ни страна със своя несломим възрожденски дух и полъха на нашето минало, което се носи тук от всяко кътче земя, пълно с толкова трудности и превратности. Цяла една епоха се е съхранила на това място, заедно със своите неповторими традиции и обичаи, така изконни за българския народ и самосъзнание. Всяка едно нещо в Боженци навява толкова много спомени, че не е никак трудно за кратко да се пренесеш назад във времето.

За това още повече допринасят малките симпатични къщички, които впечатляват всеки един посетител с архитектурния си етнографски стил. Цялото селце е пълно с характерните за възрожденския период двукатни и трикатни къщурки, с големи дворове и високи каменни довари. Отвън те са богато и пищно украсени с красиви декорации и орнаменти.
Повече от тях днес са превърнати или в къщи за гости или в туристически
обекти, но са почти изцяло запазени в своя първоначален автентичен вид.

Всичко наоколо е толкова тихо и спокойно, че на моменти човек има чувството, че часовникът е спрял да отброява часовете и, че на хиляди километри оттук няма жива душа. Разхождайки се из малките и тесни каменни улички, криволичещи нагоре – надолу по стръмните склонове на планината, една магия оживява пред очите ви и се превръща в реалност. Забележителни картини и гледки се сменят пред очите ви едни след други, които просто няма да спрат да ви удивляват.

Един ден прекаран тук ще ви откъсне поне за кратко от напрегнатото ежедневие и ще ви зареди с много нова положителна енергия.


село Боженци типична къща от село Боженци красивото селце местната църквичка
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.