Кратка среща с очарователния град Мелник


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-03-23 18:03

Град Мелник е един от най-значимите паметници на българската средновековна и възрожденска култура.
Той е и най-малкият град в България и е разположен в югозападната част на страната ни .
Шири се сред омайна и дива природа в югозападното подножие на Пирин планина, а пленяващата със своите приказни гледки местност крие много история, легенди и мистерии.

През всички периоди от годината Мелник е изключително очарователен . Заобиколен е от всичките си страни с неповторими природни феномени, сгушен е сред високи пясъчни хълмове, който са го обвили в своята мощна прегръдка и сякаш го предпазват от всякакви злини и беди .

Смята се, че Мелник е създаден още през Античността, но това не може да се твърди със сигурност. Първоначално територията на днешното градче била обитавана от траки, след това на това място се заселили славяни, които и дали днешното му име Мелник - от „мел”,което в превод значи „ бяла глина”. Няколко столетия по-късно българският цар Алексий Слав установил тук своята главна резиденция на своето малко деспотство в Западните Родопи. Така районът в околността започнал да се развива и се превърнал във важно търговско и занаятчийско средище.

След завладяването ни от турците обаче , търговията и занаятите значително западнали. От богат и процъфтяващ град, Мелник станал пусто и разорено селище.

През 18-19 век той отново започнал да възвръща предишния си разцвет, до голяма степен благодарение на зародилата се в него оживена културно-просветна дейност, която взела и своя връх през този период.

Градът е освободен сравнително късно от турското господство - едва през 1912 година от четата на Яне Сандански.
Много смели и силни мъже от местното население взели активно участие в националните освободителни войни. Съвсем близо до Мелник се намира местността Зли дол, където много такива смели воини са намирали гибелта си, убивани от султанските войници.

Освен с великата си и славна история селището е прочуто и с красивите си и забележителни къщи със старинен вид, много паметници на културата и не на последно място с чудните природни образувания, от които е заобиколен ,наречени Мелнишките пирамиди.

Пирамидите всъщност представляват огромни скални образувания, достигащи на височина до 100 метра и които са се формирали в продължение на хиляди години. Гледайки ги отстрани те изглеждат толкова величествени и мощни, че човек имат чувството, че върховете им достигат небето. В България Мелнишките пирамиди са едни от най- известните и посещавани природни забележителности.

Едни от най- уникалните места тук са и Кордопуловата и Болярската къща, които години наред са съхранили почти непокътнати самобитния си архитектурен стил, красиви дворове, българския народен дух, които пазят в себе си и богатата колекция от ароматни и хубави вина, скрити в големите им изби.

Едно посещение до град Мелник ще ви върне няколко века назад и ще ви срещне отблизо със странностите и загадките на една вече отминала епоха. Определено всичко това си заслужава да се види!

стария Мелник Мелник и Мелнишките пирамиди гледка към градчето Кордопуловата къща
   Bookmark and Share
2010-07-05 22:24

Мелник е малко очарователно градче, разположено в красива местност и само на няколко километра от Роженския манастир. Отседнах за два дни в едно хотелче в края на града и съм очарован от атмосфера придавана от къщите и винарните в това далечно кътче на България. Посещение на Роженския манастир също е препоръчително.

Мелник Мелнишки пирамиди изглед от хотелчето ни Мелник

2010-07-05 22:27

Мелник е едно ужасно село, превърнало се в строителна площадка. Хотелите са ужасни. Не бих го посетила пак, никога.

Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.