Zoo Mюнхен vs. Zoo София - съревнование с предизвестен победител!


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-03-10 17:08


В рамките на няколко месеца направих посещение на двете зоологически градини в Мюнхен и София - прилагам съответно видео и снимки.

А ето и равносметката от събраните впечатления в няколко изречения.

1. Разнообразия от животни - и на двете места има какво да се види. В Мюнхен естествено разнообразието е по-голямо, като там от всеки вид разполагат и поне с няколко екземпляра, което сигурен съм има огромно значение за социалното адаптиране на животните към затворената среда. В София разполагаха с повече хищници от семейството на котките, но предимно по 1 или 2 екземпляра. Лъвът естествено е безпорен лидер като атракция . Изцяло обаче липсват животни от полюсите - бели мечки, тюлени, пингвини, които бяха водеща атракция в Мюнхен.

2. Условия за животните - по този показател двете места са абсолютен контрапункт едно на друго. Това ясно се вижда и от снимките. Зоологическата градина в Мюнхен се характеризира с просторни отворени пространства, съвършенна хигиена и добре обгрижвани животни. Докато в София вида на животните буди у посетителите вместо приятно усещане, чувство на съжаление. Условията са просто казано затворнически и нехигиенични. Вероятно единствено глиганът се чувстваше на място.

3. Условия за посетителите - тук ситуацията е предопределена от гореспоменатите фактори. Най-елементарното което може да се направи към подобрение в София е рововете да бъдат напълнени с вода и решетките с шипове и телените мрежите заменени с плексиглас. Държа да спомен, че в Мюнхен още на входа получаваш карта и програма кога кои животни се хранят. Недостатък и при двете градини е че информационните табели са само на немски и съответно български.

3. Цена на билет - 6/9 евро в Мюнхен и 1/2 лв в София. Честно казано не разбирам защо е толкова ниска таксата в София, след като посетителите сигурно харчат по 10 лв за пуканки, кебапчета и прочие глупости вътре, а очивидно повече пари от билети биха спомогнали за подобряване на ситуацията.

4. Все пак, важно е да се отрази и разликата в посетителите на двете зоологически градини. В Тази връзка искам само да добавя едно според мен показателно наблюдение. Ако съдим по броя хора за интереса към дадена атракция, то в Мюнхен това бяха тюлените, докато в София най-голямата навалица беше на кебапчийницата.

Надявам се поста ми да е бил едновременно информативен и поучителен.

   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.