Скалният Басарбовски манастир в близост до град Русе


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-03-04 16:19

Скалният Басарбовски манастир е създаден още в далечния 14 век. Тук векове наред са се пазили изконните за българския народ вяра, традиции и култура. Той носи името на първия си игумен св. Димитър Басарбовски, като за него дори пише Паисий Хилендарски в своята „История славянобългарска”. Днес мощите на светеца се пазят в Букурещ в църквата „Св. Св. Константин и Елена”, като те били пренесени там още през 1774 година.

Обителта се намира на близо 10 км. от град Русе, в близост до течението на река Русенски Лом. Местността, в която е разположен храмът е осеяна с множество стръмни скали, пещери и опасни терени. Но също така природата около нея е много красива, пълна с пленяващи гледки и пейзажи.

Още в първите години от своето създаване в мъжкия манастир започнала да се развива културно-просветната и книжовна дейност. Служещите тук преписвали стари канонически книги и създавали нови, пазели ценни книжа и жития на известни и безизвестни автори. Местните жители непрекъснато търсели помощта и подкрепата на монасите в трудни за тях моменти и се уповавали на съветите им, когато били на кръстопът. В замяна на това българите подпомагали с каквото могат манастира.

През 18 век комплексът започнал да запустява, но от втората половина на 19 век храмът отново възобновил дейността си, която не е прекъсвала и до наши дни. Още тогава частично той бил ремонтиран. По време на войната от 1877-1878 година църквата била изгорена и изравнена със земята, но с активната дейност на местните през 1882 година тя била изградена наново.

След като през 1937 година тук идва да живее монах Хрисант, последният започва да полага големи грижи за скалния манастир. От това време е и красиво изработеният иконостас и десетте пищно изрисувани житейски сцени, около величествената икона на св. Димитрий.

Всеки, който посети древната обител ще остане изумен и впечатлен от начина, по който е издигната в твърдите скали, от невероятно спокойната атмосфера, която се носи тук и от майсторството на българските талантливи зографи, изрисували стените й. Като цяло комплексът е много добре запазен и е единственият действащ скален манастир в България.


Басарбовският  манастир скалната обител .... и отново манастирът... храмът отвън
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.