Готическият замък Малборк в Полша


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-02-28 11:07


Един от най-красивите дворци строени някога е замъкът Малборк, който се намира в Полша. Той е разположен в едноименния град, в труднодостъпна местност, ширеща се на източния бряг на живописната река Ногат, която е един от притоците на река Висла. Готическият палат е построен изцяло от тухли, което го прави и най-големият не само в полската държава, а и в целия свят, изграден от такъв строителен материал. Той се простира приблизително на 20 хектара земя. През 1997 година е обявен от Юнеско за част от световното културно и природно наследство.

Всяка година Малборк привлича хиляди посетители и туристи , дошли да се докоснат до средновековната култура и традиции на това място. Червеното здание впечатлява със своя уникален и неповторим външен вид и оригинална архитектура, която няма друг такъв аналог в целия свят.

Миналото му е доста дълго и интригуващо. Съществуването на огромния комплекс се датира от 1276 година, като малко по-късно той станал главна резиденция на Тевтонския орден, която се преместила тук от Венеция в далечната 1308 година. Малборк много бързо добил популярност и се превърнал в укрепена крепост, която осигурявала много добра защита срещу неприятелите. Високите му каменни стени отлично бранели неговите богатства и величествения замък. По- късно дворецът бил откупен от полско-литовския крал Владислав Ягело, след като кръстоносците от Тевтонския орден били разбити от него и вярната му армия. След това Малборк за постоянно останал в ръцете на полските крале, които непрекъснато полагали грижи за неговото укрепване и разширяване, за да не загуби своето величие и мощ.

По времето на Втората световна война за съжаление голяма част от него била напълно разрушена и срината до основи от немските войници. Въпреки всичко обаче, години по- късно поляците издигнали наново великолепния палат и той получил същия старинен и готически средновековен облик, какъвто имал и преди това.

Ако някога имате възможност да го посетите не я пропускайте, защото на подобно нещо рядко имаме възможност да се насладим в живота си.


замъкът Малборк гледка към готическия палат ... и отново тухления дворец...
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.