Град Златоград.......или нашето безценно злато


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-02-15 11:04

За неговите прелести и очарование се пее дори в космоса. Гласът на Валя Балканска завинаги е увековечил неговото име с песента за смелия Дельо Хайдутин, която се носи далече, далече извън обсега на нашата планета.
Да, разбира се, става дума за прекрасния град Златоград.

Той е един от най-впечатляващите български градове, в които неизменно се носят духът и традициите на една отминала епоха. Обграден от зелени поляни, високи била и дивна природа, той и до днес продължава да привлича и удивлява своите посетители . Малкото градче е най-крайната южна точка в България и се намира на границата ни с Гърция.

В началото на своето съществуване то е носило името Беловидово, след това обаче по времето на турското робство било наричано Даръдере. Тук и до днес продължават да съжителстват едновременно две различни религиозни групи- на помаците и християните. Те са чудесен пример за това, как между хората може да съществува религиозна търпимост и всички да живеят мирно и спокойно.

Златоград има дълга и многовековна история. Но въпреки превратностите на времето и живота, той е успял да оцелее през вековете, за да ни разказва днес за своето интересно минало. В старата част на града, която представлява и архитектурен резерват, на едно място са събрани къщи с неповторим външен вид, пищна украса и декорации и завладяваща архитектура. Те носят белезите на най-старата възрожденска материална и духовна култура на българите.

Тук се намира и Ареалния комплекс на открито, пресъздаващ изцяло бита и традициите на нашия народ. Разхождайки се из малките и тесни улички на резервата ще видите много занаятчийници, дюкянчета ,старата воденица и работилници, където видни майстори се занимават с различни занаяти, които са наследили от предишните поколения. А когато се изморите от дългата си и приятна разхока, винаги можете да поседнете в някое от кафенетата или механички, където да отпочините и да се заредите с нови сили.

Другата голяма гордост на местното население е и църквата „Успение Богородично”. Според стари легенди била построена само за 40 дни. Дали е така или не, можем само да гадаем, но е факт, че тя е най-древния храм в Родопите, издигнат през 1834 година. Църквата ни дава много ценни сведения за културно-просветната дейност и духовната страна на града.

Златоград е един от Стоте национални туристически обекта, така че ако искате да добавите още един печат във вашата книжка, не пропускайте да го посетите.

из Златоград паметник на Дельо Хайдутин Етнографски ареален комплекс град Златоград
   Bookmark and Share
2010-02-16 17:10


Много хубави неща съм чувал за Златоград, за съжаление досега не съм имал възможност да го посетя. Сега разглеждам снимки и клипове оттам и съм впечатлен. Това лято мислим да ходим до Гърция на почивка и се замислям дали да не минем през новооткрития граничен пункт там. Някой минавал ли е вече оттам да сподели впечатления хубав ли е пътят?
Мерси!Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.