Древната римска крепост Улпия Ескус край село Гиген


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-02-12 23:47

Улпия Ескус е името на античен римски град, създаден през 1 век от н.е. в тогавашната провинция Долна Мизия. Днес останки от величествената крепост могат да се видят край село Гиген, само на няколко километра от град Плевен.

Древното селище било основано по заповед на император Траян в чест на неговата победата над даките. Два века по-късно при управлението на Константин Велики,тук бил изграден и каменният Константинов мост, който се издигал над река Дунав .

Укреплението било цялото опасано от всички страни с дебели и високи каменни стени, които успешно възпирали атаките на враговете и варварските племена,живеещи наблизо. Върху тях се издигали няколко бойни кули,които служели за по-добра отбрана. Градът се простирал на обща площ от 280 декара. Зад мощните му зидове се намирали красиви сгради, пищните домове на богатата аристокрация и много паметници на римската култура. Още със самото си възникване се превърнал във важен икономически и търговски център и това било една от причините да привлича ожесточените набези на неприятелите. Свидетелство за неговото величие , богатство и културен разцвет са и проведените археологически разкопки през последните десетилетия. В резултат на дългогодишната работа на археолозите са намерени множество останки от административни, обществени и училищни постройки, както и голям брой ценни находки, свързани с религията и традициите на местното население. Всичко това разкрива важната роля, която е играела крепостта в онова време. Своето най-голямо развитие и великолепие тя достигнала по времето на император Константин Велики. По-късно обаче, в началото на 5 век станала жертва на безмилостните атаки на племето хуни и частично била разрушена. Римският император Юстиниан Велики /527-565/ успял да укрепи крепостните й стени, но укреплението Улпия Ескус вече загубило своето предишно влияние и никога след това не могло да си го възвърне. Към края на 6 век аварите също нападнали античния град и този път той не издържал на тежките удари и бил съборен до основи.

Така приключила великата история на римската крепост, но това, разбира се не означава, че е забравена. След неизбежния й разгром ,през 10 век върху нейните руини било създадено друго селище, просъществувало до към 14 век, но не се знае със сигурност неговото име.

Моят съвет е да отидете и да видите лично това невероятно място, което носи много от историята онова време и от бита и културата на хората живеели в тази епоха. Ера, която все още не познаваме достатъчно и е дълбоко забулена в своите тайни и загадки.

останки от античния римски град руини от Улпия Ескус Улпия Ескус древноримски паметник на културата
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.