Град Копривщица-едно прекрасно възрожденско място от България


желая да следя тази тема за нови коментари
2010-02-12 23:15

Само един път ви е достатъчен да дойдете в град Копривщица и да се влюбите в него. Той е един от малкото българските градове, в който се е съхранила самобитността на българския дух и автентичността на старите ни традиции. Цялото градче е осеяно с малки и красиви къщички с неповторима и красива архитектура, която впечатлява всеки един посетител. Природата наоколо е изключително живописна и магнетична. Навсякъде се ширят вековни гори, безбродни поля, приказни пейзажи, а минаваща покрай Копривщица река Тополница й придава още по- очарователен и привлекателен вид.

Селището има дълго и интересно минало. Не се знае със сигурност как е възникнало, но се предполага, че е основано в края на 14 век. Жителите му много бързо успели да се замогнат, благодарение на разцвета на търговията и местните занаяти. Дори под турско робство Копривщица продължавала да се развива успешно и да трупа състояние. Скоро обаче тя била подложена на безпощадните кърджалийски нападения, при едно от което кърджалиите опустошили и разрушили всичко след себе си, а градчето се превърнало в руини. След време обаче Копривщица отново била възстановена благодарение на упоритостта и общите усилия на местното население.

В годините на българското Възраждане тук се зародила активна културно-просветна и книжовна дейност. През 1810 година отворило врати първото килийно училище, което било една голяма стъпка за развитието на образованието у нас. Три десетилетия по-късно е открито и класно училище.
По време на Освободителните ни войни, много видни и смели копривщенци взели участие в ожесточените боеве. Едно от най-паметните събития случили се тук е обявяването на Априлското въстание на 20 април 1876 година от Тодор Каблешков, който написал т.н. Кърваво писмо, призоваващо всички останали революционни окръзи да се включат колкото се може по-скоро в общите борби.

След Освобождението ни през 1878 година градът изпаднал в тежко положение, което продължило дълго време. Голяма част от населението напуснало родните си места и се изселило към по-големите селища, където имало и повече възможности за работа и прехрана. Днес китното градче е сравнително малко, но в него са се запазили голям брой културно-исторически паметници, които всяка година привличат стотици туристи. Те ни разкриват много от нашето минало и история, а това са нещата, които най-вече трябва да ценим и съхраняваме.

Копривщица е особено известна със своите множество чешми и мостове, строени по различно време и които допълнително я красят и й придават старинен и автентичен вид и идеално се вписват в неповторимата атмосфера. Няма как да не отбележа паметника на Първата пушка, който е в непосредствена близост до Калъчевия мост. Тук на това място бил изстрелян първият куршум, с който се оповестило началото на Априлската епопея. В памет на всички загинали и паднали убити в страшните сражения по време на въстанието от 1876 година, през 1928 година бил издигнат Мавзолеят на Априлци. В Копривщица е пълно със стари възрожденски къщи, които се отличават с невероятен стил и архитектура. Голяма част от тях са почти изцяло запазени, други пък са реставрирани, но всички те са украсени по много красив начин и могат да ви накарат да им се възхитите. Едни от най-забележителните къщи тук са Павликянската и Вакарелската, които са построени преди близо три века. Родната къща на Найден Геров е един от вечните символи на селището, като в нея се е помещавало и първото килийно училище. Дори Любен Каравелов се е постарал завинаги да я запомним, като подробно я е описал в своята велика творба „Българи от старо време”. Накрая, но разбира се не на последно място ще спомена и храмовете „Успение Богородично” и „Свети Никола”, който са неизменно свързани със съдбата и живота на местното население. Те са издигнати съответно през 1817 и 1839 година и през цялото време, от деня на своето създаване са давали вяра и надежда на хората, че скоро ще дойде краят на робството и непоносимите мъки. Давали са им сили да продължават напред и да се борят за своята свобода. Осветявали са пътя им, когато са се чувствали слаби и беззащитни и са били техен верен наставник през целия им житейски път.

Посетете град Копривщица и със сигурност няма да се разочаровате. Това е едно прекрасно място, което всеки трябва да види.


Ослековата къща паметникът на Бенковски църква в Копривщица възрожденска къща
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.