Националният парк Плитвички езера


желая да следя тази тема за нови коментари
2016-01-12 04:41

Един от туристическите бисери на Хърватия се намира в самото й сърце- Националният парк Плитвички езера, който очарова своите посетители с неимоверно красивите и множество на брой езера и водопади.
Значимостта на това природно богатство- Националният парк Плитвички езера е отбелязано през 1949 г., когато местността е обявена за Национален парк, а през 1979 г. е добавено в световния списък на защитените територии на ЮНЕСКО.

Националният парк Плитвички езера

Площта на парка заема теритоия от 29685 хектара, като на нея се намират 16 езера, които са разделени едно от друго посредством естествени бариери от величествени гори, красиви водопади, пещери и извори. Цялата тази природна красота, събрана на едно място е задължителна предпоставка да бъде посещавана от всички туристи, стъпили на територията на Хърватия.

Националният парк Плитвички езера, като омайна приказка
Националният парк Плитвички езера

Красотата и величието на Националния парк Плитвички езера може да се разкаже като целогодишната приказка на сезоните, състояща се от четири части- четирите годишни времена.

През пролетта и лятото територията на парка е изтъкана от цветовете на зелените поляни, пресичани от пълноводни реки в следствие на топящите се снегове в планините. Всичко това е гарнирано с водните завеси на величествените водопади, които са предпоставка за една романтична разходка по време на която може да се насладите пълноценно на природните красоти, които Ви подарява това място.

По време на есенния сезон повърхността на водата отразява ярките и топли цветове на колоритната есен.

Реалността на зимната приказка става видима, когато се заскрежат короните на дърветата, когато водопадите замръзнат в красиви причудливи форми и повърхността на езерата се превърне в ледена феерия и всичко това навява усещането, че времето е спряло завинаги.

Между езерата, сред вековни гори и необятни поляни се вият древни пътеки по които може да се наблюдават причудливите и омайни цветове на водата- от изумрудено зелено до тъмно синьо и сребристо, в зависимост от игривите отражения на слънчевата светлина и наличието на растителност около тях.

Туристите ще имат възможността да преминат по пътя си през 92 водопада, като всеки носи различна красота и обаяние. Най- големият водопад носи името Велики слап и е висок 78 метра. И цялото това природно богатство е скрито сред зелените масиви от величествените гори на Динарските масиви- Чоркова увала.

Посетилите го могат да се насладят на естествено красивите пейзажи чрез панорамните влакове или с лодка. Любопитен факт за този парк е това, че всред неговите пейзажи са осъществени много от кадрите на един от най- известните игрални филми „Винету“.

Освен природните красоти, посетителите имат възможността да се потопят и в миналото, като посетят селищата в рйона на Националния парк Плитвички езера. Селата Растовача, Польанак, Йезерце и Плитвица посрещат с традиционна кухня и архитектурен стил, които са съхранени от далечни времена.

В местността Корана е запазена дъскорезница, която е построена в началото на 20 век и до ден днешен използва водната енергия за своята работа. Смолянац се намира в близост до развалините на древния град Дрежник, който е един от големите исторически паметници в Хърватия. Този древен град е управляван от едни от най- големите аристократи в страната по това време

Само пък на час път от Националния парк сенамира селото Смилян- родното място на великия Никола Тесла. Там е разположен Мемориален център, посветен на великия учен.
   Bookmark and Share
2016-01-12 04:45

Брач е остров, който предлага на своите посетители незабравими преживявания по време на тяхната почивка. За него винаги се говори със суперлативи, причината за коитое разнообразната му и красива природа. Най- високия остров, с най- красивите плажове на Адриатическото крайбрежие, с най- старите археологически открития… Тези суперлативи ще добият реални измерения в очите на тези, които предпочетат тази дестинация за своята почивка и решат да я прекарат всред типичния далматински пейзаж, изпъстрен с живописни маслинови горички.

Остров Брач
Остров Брач
Остров Брач ще Ви открие своето минало
Историята за своето минало остров Брач крие в своите пещери. В Копачина например се крият следи още от каменната ера, които свидетелстват за богатото минало на острова, Драконовата пещера пък е покрита от релефни изображения, които са изписани от ръцете на свещенниците- отшелници, криеки се в пещерата от турските поробители. И двете пещери са отворени за посетители и служат за основа на познанието на младите поколения относно богатото историческо минало на островаи респективно на Хърватия.

Атракциите на остров Брач


Короната на туристическите предложения и емблема на острова е Златни рат. Къпане и уиндсърфинг на един отнай- красивите плажове по адриатическото крайбрежие на Хърватия, поглед по цялото крайбрежие и останалите острови от най- високата точка на остров Брач- Връх Видова гора /778 м/ и манастирския комплекс Блац, който се населява от свещенници- отшелници, всичко това не воже иняма как да бъде пропуснато.

Влиянието на католицизма също е оставило своите следи на острова. На територията му се намират 19 ранноромантични църкви. Любителите на културния туризъм ще се въодушевят от Музея на културното наследство на остров Брач в Шкрип, Домениканския манастир в Бол, в който се съхранява картина на известния майсто Тинторето.

Природният парк Сутиван е идеален за излети, на които неговите посетители могат да се отпуснат всред природните му красоти, да се запознаят с неговата флора и фауна и да вкусят от гастрономическите типични изкушения на региона. Любителите на автентичното ще имат възможността да посетят региони, в които ревниво се пази и поддържа стария начин на живот, във автентичен вид.

Колкото и странно да звучи, но всред атракциите на острова е брачкият бял камък с неговите свойства, който е предпочетен даже за изграждането на Белия дом в САЩ.
http://adriatichr.eu/Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.