Санта Мария дел Фиоре във Флоренция


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-10-18 14:56

Едно от най-великолепните архитектурни постижения на целия Ренесанс несъмнено е изграждането на Флорентинската катедрала.Нейният купол е един от най-забележителните елементи в цялата конструкция, проектиран от великия архитект Филипо Брунелески.
Катедралата, наречена в чест на Санта Мария дел Фиоре, по своята същност представлява внушителна готическа постройка, изградена на мястото на по-стара църква. Основите на катедралата са положени в края на 13 век по идея на Арнолфо ди Камбио, а куполът, който доминира над целия екстериор е добавен през 15 век, както споменахме от Филипо Брунелески. Статуя на всеки един от тези важни архитекти може да се види извън пределите на зданието, а посетителите не пропускат да им се възхитят.
Вътрешната част на катедралата представлява декоративна комбинация от розов, бял и зелен мрамор. Мозаячната настилка определено привлича погледите на посетителите още с прекрачването прага на катедралата. Удивителен е и големият часовник над входа от вътрешната страна на зданието. Той е създаден през 1443 година в съответствие с ora italica, където 24-ят час на деня свършва при залез слънце, а най- страхотното е, че това чудо все още работи!
Най-големите произведения на изкуството в катедралата са стенописите на Джорджо Вазари, които представляват сцени на Страшния съд.
Както споменахме от външната страна най-голямо впечатление прави невероятни купол на Санта Мария дел Фиоре. Той има яйцевидна форма и е построен без скеле. Със сигурност поставянето на тази част от сградата не е била никак лесна задача за онова време.
Ако искате да видите вътрешността на купола и да се полюбувате на вдъхновяваща гледка към цяла Флоренция, единственият начин за това е да изкачите пеша 463 - те стълби (няма асансьор!). По маршрута нагоре можете да се наслаждавате на рисунките на Джорджо Вазари.
Санта Мария дел Фиоре е място, което определено трябва да се види!

Санта Мария дел Фиоре Санта Мария дел Фиоре Санта Мария дел Фиоре
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.