Някои от най-вдъхновяващите сводести тавани в света


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-09-19 00:39

Тук ще ви представим няколко катедрали с уникални и неповторими куполи.

St. Nizier
St. Nizier е готическа църква, построена през 14 - 15 – ти век. Разположена е в сърцето на Presqu'île и е изградена в памет на ранно християнските мъченици на Лион.
Сградата започва да се строи през 1303 г., но самата църква е осветена през 1407 г. Тухлената камбанария е добавена през 15 век, а порталът е издигнат в епохата на Ренесанса.

Глостърската катедрала
Изграждането на тази великолепна обител започва през 1360 г. и завършва в началото на 15 век. Със своя каменен свод се смята за един от най-красивите манастири в Англия. Също така тук е била снимана една от частите на филма за Хари Потър.

Параклисът на Кингс Колидж
Параклисът на Кингс Колидж в Кембридж, Англия е дом на най-големия сводест таван в света, както и на най-голямата колекция от оригинални прозорци от рисувано стъкло. Ще добавим и, че е един от най-блестящите примери за църква в готически стил.

“Guastavino tile”
Таванът на следващата сграда е доста оригинален, тъй като подкрепя арката с помощта на тънки керамични плочки. Този вид купол се нарича “Guastavino tile” по името на своя създател - Рафаел Гуаставино, който разработва и патентова "изобретението" си в края на 19 век.


Катедралата "Света Мери"
Сводестият таван на катедралата "Света Мери" в Пирна, Германия е сред най-забележителните произведения от този вид. Това е, така да се каже една от кулминационните точки в развитието на сводовете в готически стил. Тези куполи са проектирани от Питър Улрих, а след като той почива и други майстори са допринесли за развитието им със своите идеи.

St. Nizier Глостърската катедрала Параклисът на Кингс Колидж “Gaustavino tile”
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.