Водопадите Виктория


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-08-31 15:11

Едно място, което може да ни накара да замлъкнем са водопадите Виктория. Това божествено кътче, което е разположено в Зимбабве, се нарежда до най-невероятните природни чудеса в света.
Виктория са истинско предизвикателство и невероятна тръпка за всеки любител на природните красоти и почитател на приключенията. Този феномен се е разпрострял по цялата ширина на река Замбези и впечатлява със своя величествен външен вид, тътенът на падаща от 130 метра вода и парата, която може да се види на повече от 60 км.
За откривател на водопада се счита шотландецът Дейвид Ливингстън. Той за първи път видял водопада през 1855 г., докато търсел търговски път към източноафриканския бряг. Очарован от тази магия и несравнимата гледка, Дейвид нарекъл забележителността на името на английската кралица Виктория.

Водопадът се извисява на 1000 м. надморска височина, а на минута се изсипват над 500 млн. литра вода. По размери Виктория е доста по-внушителен дори и от Ниагарския водопад, като е широк около километър и половина и висок към 110 м.
Дъното на водопадите представлява уникално място за каране на рафтинг - място, което ще покачи адреналина ви на максимум и ще ви накара да изпитате най-екстремното си преживяване в живота. За туристите се предлагат и обиколки с хеликоптер, от където гледката е просто възхитителна.
Има и други възможности да се наблюдават водопадите отблизо. Сред тях са Врящото гърне, Главният водопад и Източният праг. Освен това през 1900 г. е построен мостът Виктория Фолс, който също разкрива пред посетителите вълнуващи природни картини.
Виктория и прилежащият й терен са обявени за национален парк. Годишно водопадите са посещавани от хиляди посетители от целия свят. Забележителността също така е включена в списъка на ЮНЕСКО.


Виктория Виктория Виктория
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.