Значими британски изобретения - втора част


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-07-21 14:08

Великобритания е родина на някои от най-великите учени, математици и изобретатели в съвременната история. С влиятелните хора се пораждат и влиятелни идеи,теории и творения, част от които имат потенциала да променят завинаги света.
В тази статия ще разгледаме някои британски изобретения, които са направили нещо именно в тази насока – осъществили са революция в света. Макар че няколко от тези изобретения са оспорени, те са законово признати като дело на британски учени.Сметачна машина
Първата сметачна машина, която е истинският предшественик на компютъра, е изобретена от британския математик и учен Чарлз Бабидж през 1820 г. Въпреки че се води създател на тази машина, в действителност Бабидж не успява да доживее да види творението си изцяло завършено. Поради различни причини проектът по изработването на машината е спрян, но 150 години по-късно е изградена по оригиналния дизайн на Бабидж от други съвременни специалисти.

World Wide Web
Нека не се бъркаме с понятието интернет (глобалната система за компютри в мрежа, изобретена от САЩ). World Wide Web е създадена от британския компютърен специалист Тим Лий и е система от взаимно свързани хипервръзки, достъпни чрез интернет. World Wide Web най-често се възприема като системата, която стои зад концепцията на уеб страниците и уеб сайтовете. За първи път идеята за www се появява през 1989 г. , а през 1990 г. е официално представена на обществеността.

Парният локомотив
Първият парен локомотив е изобретен от Ричард Тревитик– учен и инженер. Парният локомотив е създаден през 1804 г. в Южен Уелс и основната му цел била да превозва големи товари. Ученът продава патента за локомотива на Самюел Хомфрей. В една от най-ранните публични демонстрации локомотивът успешно завършил курс, при който превозвал 10 тона желязо, 5 вагона и 70 мъже на разстояние 10 мили за 4 часа и 5 минути.

Теорията на еволюцията
Чарлз Дарвин е английски естественик, роден през 1809 година. Той е първият човек, който представя популярните днес теории за еволюцията, естественият подбор и общия произход.
След като прекарва 5 години в опознаване на света, Дарвин се завръща в родината си, приемайки себе си за знаметиност в научните среди. Дарвин формира теорията за еволюцията през голяма част от живота си,но единствено я публикува в книгата си „За произхода на видовете“.

Телефонът
Телефонът е изобретен от Александър Греъм Бел и патентован през 1876 г. Бел напуска училище на 15 години, но продължава да има силен интерес към науката и биологията. Премества се да живее в Лондон при дядо си и прекарва дълги часове над някои свои идеи и експерименти. През 1875 г. Бел създава звуков телеграф, който патентова през март 1876 г., но е обвинен от американеца Елиша Грей, че изобретението му е било откраднато от Бел. В края на краищата Бел получава своя патент и се счита за създателя на първия телефон в света.
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.