АРЕНА ди ВЕРОНА на Царевец


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-06-26 18:47

"Арена ди Верона" ще смае българите, съобщи сайтът "Чудесата на България". Солисти на най-прочутата в света опера на открито ще изнесат представление във Велико Търново. Това ще се случи догодина през лятото по време на традиционния фестивал "Сцена на вековете". Тази договорка направиха кметовете на старата столица и града на Жулиета, Даниел Панов и Флавио Този. Българският градоначалник бе на посещение в Италия, където представи кандидатурата на Търново за културна столица на Европа.
"Получих обещание от г-н Този за учредяването на Международна асоциация на градовете, които провеждат оперни фестивали на открито. Ще бъде проучен подробно опитът и практиката в Италия, Кипър, Израел, Словения, Финландия, Германия, където се организират и провеждат такива представления", разказа Панов. Той и Този подписаха споразумение за сътрудничество. Според него Търново ще ползва опита на Верона за класиране на паметници на културата в ЮНЕСКО. Експертите под Царевец ще се консултират с италианските си колеги и при проучването и съхраняването на културно-историческо наследство. Специалистите от Ботуша ще помогнат с контактите, които градът на Жулиета има като обявен от ЮНЕСКО за колективен паметник от световно значение. Подобно на старата столица и Верона преди време е кандидатствала пред световната организация като културен пейзаж.
Даниел Панов се включи в кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България 2" и градът му ще кандидатства за ЮНЕСКО с църквите си там и в Арбанаси. Търново и Верона имат много сходства. Подобно на старопрестолния град и в Италия има замък в местността Торичели, а на върха на хълма се намира храмът "Св. св. Петър и Павел". В околностите пък са разположени много храмове и манастири, добави кметът. Панов и Този са разговаряли още за побратимяването на двата града. Договорът най-вероятно ще бъде сключен наесен, когато Флавио Този ще гостува под Царевец.
   Bookmark and Share
2012-06-26 18:56

Хотел АКВАЯ - Велико Търново предлага чудесни условия на желаещите да отседнат в Старата Столица. На разположение са уютни и климатизирани стаи, подземен паркинг, панорамен басейн и ресторант с изгодни "обедни" и "вечерни" менюта.Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.