Медвен - една приятна изненада


желая да следя тази тема за нови коментари
2009-09-22 14:10

Здравейте!

През почивните дни така се случи че направих едно непланирано посещение на възрожденското село Медвен. Всъщност това не е първото ми посещение на района, но тъй като селото не е добре популяризирана дестинация по едно време беше доста опустяло. Селцето е сгушено в горите на Котелския проход и като цяло е запазило автентичния си възрожденски облик (за разлика от дестинации като Арбанаси и Банско).

Поради сравнителната отдалеченост от големи градове и богатото културно-историческа наследство, самият регион е изключително удачен за културен и еко туризъм, вкл. лов и риболов. Освен Медвен задължително трябва да посетите Жеравна, Ичера и Котел. Въпреки че непосредствената близост на тези уникални места (10-15 км едно от друго) позволява да бъдат обиколени за един ден, моят съвет е да отделите поне 3-4 дни, за да усетите зареждащия дух на региона. Теренът е доста подходящ и за вело обиколки.

Няколко по известните факти за Медвен:
- тук се намира родната къща на Захари Стоянов
- тук преди няколко десетилетия е видяна бяла лястовица
- еко пътеката по поречието на река Медвенска до красивата местност Синия вир

Кем днешна дата повечето хората от селцето са превърнали своите домове в приятни за отсядане къщи за гости, а в покрайнините на селото вече има и нови комплекси изградени по изцяло традиционен стил, но с предвидени всякакви удобства - басейни, детски кътове, спортни площадки, свободен безжичен интернет.

Накратко - аз лично със сигурност смятам да повторя посещението си в региона, но с план за по-дълготраен престой - може би по Коледа или следващата лятна почивка, съчетавайки препичането на басейна с активни разходки в планината.
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.