Няколко геоложки чудеса, за които едва ли сте чували


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-05-23 16:56

В тази статия ще видим някои уникални природни забележителности,за които едва ли ще чували, но пък определено заслужават вниманието ни.

Ледените кули на връх Еребус (Антарктида)
Връх Еребус е един от най-големите активни вулкани на земята. Той се издига на близо 4000 м.над морското равнище, а неговите многобройни кули създават една невероятна картина, която може да ни секне дъха.
Едва ли има други кътчета на земята, където огън и лед се срещат на едно място и образуват нещо фантастично и невиждано.
Горещият вулканичен газ, идващ от недрата на земята, щом си проправи път през леда замръзва и образува сложна система от ледени пещери в цялата планина, от които се издига дим. Димящите "комини" на места достигат до 20 м.


Летящият гейзер (Невада,САЩ)
Това място изглежда така сякаш е дошло от друга планета или прилича на сцена на някакъв научно – фантастичен филм.Снимките обаче са съвсем реални. Това чудо на природата е наречено Летящият гейзер и се намира в щата Невада,в долината Hualapai.
Начинът, по който се появява тази атракция е доста интересен. През 60 – те години на миналия век почвата започва да се сондира за вода, в следствие на което от земята тръгва да извира водна струя, чиято температура достига до 200 градуса. Постепенно гейзерът променял своята форма и размери, за да се превърне в явлението, което е днес.
Гейзерът обаче е разположен в частна собственост и достъпът до него е ограничен.


Скалите Kasha Katuwe (Ню Мексико, САЩ)
Този природен феномен изглежда уникално. Намира се в Ню Мексико, САЩ и е образуван в следствие на няколкократни изригвания на вулкана преди 6 – 7 млн. години. Докато образуванията са еднакви по форма, те се различават по височина – варират от няколко метра до 30 метра, разпръснати на площ от 4000 акра.

Долината на Луната (Аржентина)
Природните сили са изваяли тези невероятни камъни,които са толкова кръгли, че изглеждат като огромни мраморни топки. В миналото плодородна земя, днес сухата почва съдържа толкова животински и растителни фосили, че палеонтолози от всички краища на света отиват там, за да ги изследват.
Учените и до днес се опитват да разгадаят начина, по който се е образувал този феномен.

Ледените кули на връх Еребус Летящият гейзер (Невада,САЩ) Скалите Kasha Katuwe Долината на Луната (Аржентина)
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.