Древният град Сана


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-05-20 10:44

Сана е легендарен град, столица на Йемен и едно от най-старите селища в света. Сана е разположен в източната част на Централен Йемен и е земя на древна култура, обичаи и възхитителни архитектурни образци.
Според твърденията Сана е най-старият обитаван град на земята, а нейният създател е синът на Ной. Лесно е да попаднете в плен на това невероятно място, което с право си е спечелило възхищението на хиляди туристи по света.
В Стария град човек има усещането, че времето сякаш е застинало зад стените на вековните сгради, някои от които се характеризират с изключителен архитектурен стил и украса.Повечето от постройките се издигат на по няколко етажа и предизвикват чувствo за безвремие и попадането в един нереален свят. Красотата на Сана е неоспорима, но още по-вълнуващ е фактът, че прилича на същинска приказка.

В наши дни в йеменската столица живеят към 2 млн. души, които са горди наследници на многовековната история на селището. Някои исторически сведения сочат, че градът възниква през 1 век, но преди появата на Сана по тези земи са съществували и други селища.
Миналото на Сана ни разказва, че през 520 г. става главен град на държавата на Химяритите, а по-късно там се води ожесточената война между войските на Персия и Абисиния. Около 630 г. местните жители приемат за своя религия исляма, като построяването на първата джамия в града се свързва с името на пророка Мохамед.
Старият град на Сана е включен в списъка на ЮНЕСКО и се счита за едно от най-безценните културни и историческа богатства в световен мащаб. Повечето от постройките са на повече от 400 години и имат богато украсена фаса, сини капенци и врати. В старата част се срещат и арабските пазари, известни още като сукове.

Ако някога ви се отдаде възможност да посетите този град не го пропускайте! Ще бъде едно незабравимо приключение и пътешествие!


Сана Сана Сана Сана
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.