На ГЕРГьОВДЕН - Среща на овцевъдите и обществеността на АРБАНАСИ


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-04-28 14:48

Уникалното събитие за страната ни е насрочено за 5 и 6 май в района на "Петропавловския манастир" и Арбанаси.

Организацията, която реализира събитието е със седалище във Велико Търново и обединява повече от 400 членове от цяла България.
Над 450 агнета, кочове и овце, над 150 кучета от различни породи, както и десетки коне ще видят посетителите на първия по рода си у нас събор на овцевъдите в България.

В 40 шатри посетителите ще могат да опитат и да си закупят продукти от овче мляко. Ще бъдат изложени народни носии от различните краища на страната, чанове, звънци, хлопки, ножове, овчи и агнешки кожи, козяци, черги, китеници, конски амуниции и сувенири. Гостите на събора ще видят на живо как се доят и стрижат овцете, а в специално разположена минимандра ще проследят пътя за направата на сиренето. Организаторите предвиждат и състезания по доене и стрижене на овце. 30 чевермета ще се въртят през двата дни на събора.

Допълнителна атракция за посетителите ще бъдат демонстрациите на прабългарската школа за оцеляване "Багатур". Хората ще чуят и видят овчарски песни и танци от Родопите, гайдари от Калофер, фолклорна програма с участието на оркестър "Канарите", народната певица Ана Борисова, Северняшкия ансамбъл, Ивана, както и актьорите Краси Радков и Виктор Калев.

БОЛЯРСКО СЕЛО - Арбанаси Ще има яки чевермета... Овчици има дори по пътя Арбанаси към Варна.... Панорама от Болярско село към Старата столица и Царевец...
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.