Някои от най-спорните исторически места в света - първа част


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-04-23 14:34

Общото между Ал Капоне, Джон Кенеди и Далай Лама e,че са били в центъра на някои от най-легендарните и противоречиви места в света.Такова е например най-святото кътче в Тибет - дворецът Потала на Далай Лама, където в миналото посещенията на туристи са били ограничени, но днес е примамлива дестинация за пътешествениците.
Няма съмнение, че много хора са привлечени от мистериозността и загадъчността на историческите трагедии и свещени кътчета по света. Тук ще ви изброим някои от най-противоречивите исторически места на планетата.

Остров Алкатрас: Сан Франциско
Това е един от най-печално известните затвори в света, изтъкван множество пъти като зловещо място, от където е невъзможно да се измъкнеш.Затворът се намира в средата на залива на Сан Франциско, но затворът е само една част от историята на острова. След като съществува в продължение на 29 години, той е станал прословут с това, че там е бил изпратен Ал Капоне, осъден от федералните власти за укриване на доходи. След това островът е необитаем в продължение на 6 години, докато през 1969 година група коренни американци предявяват искания към земята. Те живеят на Алкатрас в продължение на 18 месеца,но федералните маршали успяват да ги отстранят от острова. Мнозина възприемат тази окупация като ключов момент в индианското движение за защита на правата на коренните жители на Америка.

Западната стена: Йерусалим, Израел

Западната стена в Йерусалим се счита за най-святото място в религията на евреите. Стената в миналото е била част от голям храм, изграден от цар Ирод , но римляните го разрушават през 70 г. сл.Хр. От храма останали непокътнати само тази стена и един подземен тунел.
На това място можели да се молят само няколко стотин поклонници, докато през 1967 година не е изграден голям площад в близост до свещената стена. В наши хиляди поклонници и хора от всички религии правят поклонение там всяка година, за да оставят своите писмени молитви в пукнатините на стената. От другата страна на Стената на плача е разположен монументът Купола на Скалата, от който се твърди, че се възнесъл Мохамед.
Докато стената е място, където хората идват с мир, дълго време е съществувал спор относно нейните корени и на кого в действителност принадлежи.
Лидерите на мюсюлманската религия отричат еврейския произход на Стената на плача и твърдят, че тя принадлежи на мюсюлманите. Междувременно евреите не претендират, че имат някакви права върху това място, като заявяват, че тя не принадлежи на никоя религия, освен на Господ.

Бомбардираният град: Хирошима, Япония

На 6 август 1945 г. американската армия пусна първата в историята атомна бомба при обстрелването на Хирошима. Бомбата отнема живота на хиляди невинни жертви, като общият брой на загиналите достига 140 хил. души. Някога процъфтяващ метрополис, Хирошима за секунди се превръща в пустиня от прах, руини и разрушение. Оцеляват много малко сгради, включително Куполната сграда. Това здание се превръща в символ на оцеляването и възстановяването на града. Зданието става известно като A-bomb Dome и днес е прочута атракция в града. Куполната сграда е умишлено оставена в първоначалното си състояние, за да напомня на посетителите за последиците от ядрената война.

Алкатрас Западната стена в Йерусалим Хирошима, Япония Куполната сграда в Япония
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.