Безследно изчезнали градове - втора част


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-04-13 09:57

Нашият ежедневен живот понякога може да бъде твърде монотонен. Затова не е учудващо, че много от нас намират изчезналите градове за удивителни примери на мистерия, приключения и понякога фантазия. Дали подобни места вече не съществуват заради природните бедствия, опустошени са от война или са просто една измислица – това са все въпроси, които са развихряли изображението на милиони по света, разказвайки легенди за загубени съкровища и унищожаването на велики нации.
Безследно изчезналите градове са обект на множество изследвания и проучвания. Как е възможно да се разказват истории за красотата,пищността,богатството и величието на подобни градове, от които днес няма дори спомен,или пък са останали почти незначителни следи от тях? Много от тези селища просто са били изгорени и разрушени от враговете, а заедно с това са си отишли и уникалните им постижения, като на тяхно място са се родили невероятни разкази, които и до днес разпалват човешката фантазия. Други пък изобщо не са съществували, а именно те са оставили най-голям отпечатък в световната история и култура.

Картаген – разкъсаният от войната град

Подобно на Троя, град Картаген се е намирал на място, където се пресичали интересите на различни нации в Средиземно море, близо до съвременната държава Тунис. Картаген е основан от финикийците през 800 г. пр.Хр. като търговски пункт в Северна Африка. Въпреки че неговото местоположение допринася за бурното му развитие и просперитет, това също причинява и близо 150 – годишната война с Рим.
Първата Пуническа война (260-241 г.пр.Хр.) демонстрира превъзходните военни тактики на Рим и това води до поражението на Картаген. По време на Втората Пуническа война, Картаген се бори с Рим за по-големи права, но отново градът е разбит. Рим дори успява да надхитри военния гений Ханибал. След тези войни славата и мощта на Картаген постепенно угаснали и останали само красивите легенди.
Днес на мястото на някогашния Картаген, съществува богато предградие на Тунис.

Атлантис – утопичният град

Според гръцкия философ Платон, Атлантис е бил оживен град, пълен с богатства, архитектурни чудеса и процъфтяваща култура. Докато колоритните описания на Платон са широко разпространени като измислица, някои историци смятат, че селището наистина е съществувало, макар че предположенията къде и кога варират значително и не са точни. Платон отбелязва, че градът изчезва 9000 г. преди да започне да пише за него, но част от учените считат, че това число се интерпретира погрешно, защото 900 звучи по-правдоподобно. Някои археолози са на мнение, че се е намирал на гръцките острови и е потопен от вулканично изригване.
Истина или не, идеята за този утопичен град е родила много интригуващи книги, филми и документални поредици, чиято единствена цел е да разгадаят тази мистерия.

Картаген Картаген
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.