Безследно изчезнали градове - първа част


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-04-10 16:24

Нашият ежедневен живот понякога може да бъде твърде монотонен. Затова не е учудващо, че много от нас намират изчезналите градове за удивителни примери на мистерия, приключения и понякога фантазия. Дали подобни места вече не съществуват заради природните бедствия, опустошени са от война или са просто една измислица – това са все въпроси, които са развихряли въображението на милиони по света, разказвайки легенди за загубени съкровища и унищожаването на велики нации.
Безследно изчезналите градове са обект на множество изследвания и проучвания. Как е възможно да се разказват истории за красотата,пищността,богатството и величието на подобни градове, от които днес няма дори спомен,или пък са останали почти незначителни следи от тях?
Много от тези селища просто са били изгорени и разрушени от враговете, а заедно с това са си отишли и уникалните им постижения, като на тяхно място са се родили невероятни разкази, които и до днес разпалват човешката фантазия. Други пък изобщо не са съществували, а именно те са оставили най-голям отпечатък в световната история и култура.

Ел Дорадо – въображаемият град
Преследването на богатство винаги е окуражавало търсачите на съкровища да рискуват и да се впускат в необмислени пътувания и приключения. Няколко легенди разказват за съществуването на великолепния град Ел Дорадо, който в продължение на векове учените се опитват да открият. Разказите за загадъчния Ел Дорадо датират още от 16 – 17 век, когато европейските изследователи в Южна Америка първи чуват легендите за приказните богатства на това място. Градът, за който се предполага, че трябвало да се намира в близост до езерото Гуатавита, не далеч от столицата на Колумбия - Богота, се говори, че бил препълнен със злато и скъпоценности. Хиляди изследователи са се опитвали напразно да открият пътя до мистичния град, като доста от тях умират от болести и глад.
Един от най-известните случаи е за англичанина Пиърси Харисън Фосет, който през 1925 г. тръгва на експедиция към Ел Дорадо. Групата на Фосет успява да влезе в джунглите на Амазонка, за да не излязат никога повече от там. Никой не знае какво се е случило с тях. Правени са опити да бъдат намерени, но безуспешни.

Троя – легендарният град

Няколко епични истории се изучават повече от „Одисея“ и „Илиада“, написани от Омир около 800 г.пр.Хр.Тези стихове описват Троянската война и разказват за удивителния град Троя, намиращ се в съвременна Турция, заключен между Азия и Европа.
Благодарение на своето стратегическо местоположение, Троя е играел важна роля в морската търговия, а неговите богатства са били примамлива хапка за множество врагове. Епическите поеми на Омир описват и Елена, красивата жена на краля на Спарта Менелай, за която се твърди, че избягва с троянски принц на име Парис. Предполага се, че тази афера довежда до избухването на Троянската война. Менелай започва голяма офанзива срещу Троя, в която се включва и прословутияt дървен кон, Ахил и редица други известни легендарни герои.
С историята, толкова звучаща като легенда, не е учудващо, че учените се чувстват объркани при въпроса дали Троя е съществувал или е бил просто измислица.По всичко личи, че процъфтяващия и великолепен град Троя е бил изоставен след войната и чак през 85 г.пр.Хр. там се заселват римляните. За първи път руините на древния град са открити през 1822 г.Троя
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.