Момчиловци - приказно българско селце


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-04-08 16:02

Село Момчиловци е прекрасно място, разположено в полите на Средни Родопи. То се простира сред особено живописна и гориста местност, където е толкова тихо и спокойно, че все едно времето е спряло. Намира се само на 15 км. от Смолян и не далеч от зимния комплекс Пампорово.
Момчиловци предлага чудесни възможности за селски туризъм на своите гости. Уютните къщички, вкусна храна и красивата природа са основната причина хората да се завръщат отново в селцето, веднъж щом са го посетили.
Интересна легенда се носи за произхода на името на селището. Според нея то е кръстено на смелия българин Момчил, който пазил местното население от турските войници.Крепостта край селцето била негово убежище и дом. Днес старото съоръжение е реставрирано и до там има изградена туристическа пътека.
Селцето е с население от близо 1200 души и е едно от най-оживените селца в родопския край. През топлите месеци потокът от туристи значително се увеличава – кой за да си отдъхне от натовареното ежедневие, други примамени от красивата природа, а трети за да опознаят още едно кътче от нашата родина. Всеки, който посещава Момчиловци остава възхитен и взема със себе си частица от духа и традициите на селцето.
В районът около Момчиловци има множество изградени екопътеки,които водят към различните части на Родопите. Има възможности за скално катерене, а в близост се простират ски пистите на курорта Пампорово.
Околностите на селцето е пълно с природни чудеса, сътворявани в продължение на милиони години и които днес не спират да предизвикват нашето възхищение. Някои от тях са добре познатата Ягодинска пещера, както и приказните Чудни мостове. Живописното Триградско ждрело и великолепните Смолянски езера допринасят за цялата чудна картина и също са безкрайни красиви.
Направете едно кратко пътуване назад към българските традиции, история и култура и почувствайте уникалността на българската природа в Момчиловци!

Момчиловци Момчиловци Момчиловци
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.