Невероятната столица на Словакия - Братислава


желая да следя тази тема за нови коментари
2012-03-22 17:12

Братислава е красив средновековен град, разположен по поречието на река Дунав. Той е столица и най-голям град в Словакия и административен център на Братиславския край. Заема югозападната част на страната и е разположен в близост до границата на Словакия с Австрия и Унгария. Общото население на града възлиза на близо 500 хил. души.
Братислава е сърцето и гордостта на Словакия. В столица се намират най-важните седалищата на всички политически, държавни и културни институции, множество музеи, галерии, учебни заведения и не на последно място – невероятни забележителности.
Това, което ще ви направи най-силно впечатление в Братислава освен красивият външен вид, е приятната атмосфера и спокойна обстановка, които царят наоколо. Тук хората са спокойни и не са вечно забързани,пришпорени от натовареното ежедневие и динамичния живот, който водим.
Хабсбругската династия завинаги е белязала историята на Братислава. В миналото (между 1536 и 1783 г.)градът е бил столица на унгарската империя и е наричан с името Пожон. До 1919 година официалното наименование на града е Пресбург. През тази година не само получава съвременното си име, но и става част от новосъздадената държава Чехословакия.

Братислава има няколко символа, които са неразделна част от облика на столицата. Това е Братиславският дворец, който се издига на висок хълм над река Дунав. Крепостта има правоъгълна форма и четири кули,разположени по една във всеки ъгъл.
От двореца се откроява невероятна гледка към Австрия, а при ясно време дори и към Унгария. В замъка се помещава Словашкият парламент, който се намира на първия етаж. Ще ви бъде интересно да разгледате Съкровищната стая, както и експозицията История на Словакия, разположена на третия етаж.

Другата задължителна спирка в Братислава е катедралата Св. Мартин. Нейното издигане започва през 13 век, а в края на 19 век претърпява значителна реставрация. Тогава тя придобива и зашеметяващата готическа архитектура, която притежава днес.
Не пропускайте да си направите и разходка из централните улици на града, където се намират множество ресторанти, кафенета и магазинчета за сувенири.

Братислава Братислава Братислава
   Bookmark and Share


Всички оценки и коментари представляват израз на лично мнение на потребители на ZaHotelite.com и НЕ изразяват позиция или възгледи, които задължително се споделят от екипа на ZaHotelite.com.